Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøyttjenester jorden rundt

Forskjellige land har forskjellige måter å løse helseutfordringer på. Flere bruker apoteket som en aktiv del av helsevesenet.


05.11.2014

Farmasøyttjenester jorden rundt

I England tilbyr apotek blant annet New Medicine Service. Det fører til at flere etterlever legemiddelbehandlingen.

På oppdrag fra Apotekforeningen, har Ragnar Hovland, utviklingsleder i Apokus (Apotekenes kompetanse- og utviklingssenter), laget en oppsummering over tjenester som tilbys i apotek over hele verden. 

I mange land kan kunder komme i apotek for å ta vaksiner og kartlegge helserisiko. I Danmark gjennomgår apotekansatte bruk av astmainhalator med kundene, og i USA, Australia, New Zealand, Canada, Sveits, Sverige, Finland og Nederland tilbyr apotek legemiddelgjennomganger. I England og Canada har farmasøyter også forskrivningsrettigheter.  

Rapporten "Farmasøyttjenester - Pasientrettede tjenester som tilbys av apotekfarmasøyt"  omtaler land det er naturlig for Norge å sammenligne seg med, og inkluderer derfor bare tjenester fra Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand. Det er også satt som en forutsetning at tjenestene skal ha en viss utbredelse (nasjonale og regionale tjenester). 

Tjenester rettet mot sluttbruker og som utføres av farmasøyter ansatt i primærapotek, eller på annen måte tilknyttet primærhelsetjenesten, er prioritert. Disse tjenestene kan allikevel utføres andre steder enn i apoteket og i samarbeid med andre helseprofesjoner.
Det er lagt størst vekt på tjenester som betales, eller planlegges betalt, av tredjepart (forsikringsordning, myndigheter o.l.), men noen tjenester med brukerbetaling er også inkludert.

Farmasøyttjenester defineres i rapporten som tjenester som farmasøyter utfører utover basisoppgavene i apotek, som er å ekspedere legemidler til pasient på en sikker og effektiv måte. Tjenestene som beskrives tilbys for ytterligere å bidra til riktig legemiddelbruk eller på annen måte bidra til forbedret folkehelse.

Les hele rapporten.

Rapporten om farmasøyttjenester er også et kunnskapsgrunnlag for Helsedirektoratets Utredning om farmasøyttjenester og etterlevelse av behandling med legemidler, som er et innspill til Helse- og omsorgsdepartementets arbeid med ny legemiddelmelding.

Les også Apotekforeningens kommentarer til Helsedirektoratets utredning.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring