Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Feil prevensjonsbruk med nødprevensjon i butikk

Legemiddelverkets forslag om å tillate salg av nødprevensjon på bensinstasjoner, i kiosker og matbutikker, kan føre til at færre bruker p-pille og kondom. Det kan også føre til økt sexpress mot unge jenter, tror Apotekforeningen


01.10.2008

Les Apotekforeningens høringsuttalelse her

– Myndighetenes prevensjonsanbefalinger svekkes gjennom dette forslaget. Det kan føre til at færre bruker p-piller som er sikrere med tanke på å forebygge uønsket svangerskap. Redusert kondombruk fører på sin side til økt fare for spredning av kjønnssykdommer. Jeg kan ikke skjønne at dette er gjennomtenkt fra helsemyndighetenes side, sier adm. direktør Kai Finsnes i Apotekforeningen.

Med salg av nødprevensjon på bensinstasjoner mv., vil staten klart svekke muligheten man i dag har til å gi prevensjonsveiledning i apotekene.

– Det er vanskelig å se at dette kan være i samsvar med statens politikk for forebygging av uønskede svangerskap, sier Finsnes.
 
Svekker riktig legemiddelbruk
Apotekforeningen støtter ikke forslaget fra Statens Legemiddelverk om at nødprevensjon og flere andre reseptfrie legemidler skal kunne selges i dagligvarebutikker.

- Tilgjengeligheten til disse legemidlene er allerede meget god. Dessuten vil en utvidelse av ordningen føre til økt risiko for feil bruk av legemidler, og den faglige veiledningen i riktig legemiddelbruk blir svekket, sier Kai Finsnes, adm. direktør i Apotekforeningen.
 
Statens legemiddelverk har i et høringsnotat foreslått at nødprevensjon, visse allergimedisiner, syrehemmere og kortisonkremer og -salver skal kunne selges utenom apotek. I høringen har Legemiddelverket kun bedt om synspunkter på eventuell risiko ved at de aktuelle legemidlene brukes feil. Apotekforeningen mener at dette er en alvorlig svakhet ved høringen.

- Når legemidlene tas ut av apotekkanalen, fjernes også kundene fra den fagkompetansen som ligger i apotek. Følgene vil være feilbruk av legemidlene, men dette blir dessverre ikke tatt opp til drøfting i høringen, sier Finsnes.

Han påpeker at riktig legemiddelbruk er hovedmålet i myndighetenes legemiddelpolitikk.
- Vi er overrasket over at Legemiddelverket mener departementet bør vedta en slik reform, uten at reformens virkninger på målet om riktig legemiddelbruk er grundig analysert, sier Finsnes.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring