Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Fjerning av ordning med merking av legemidler med varseltrekant

Statens legemiddelverk foreslår i høringen å fjerne dagens ordning med merking av legemidler med varseltrekant.


03.10.2005

Statens legemiddelverk ønsker i stedet mer nyansert informasjon og en tettere oppfølging av hver pasient fra lege og apotek, hvor man i hvert enkelt tilfelle vurderer om legemidlet vil påvirke pasientens evne til å føre motorkjøretøy eller betjene maskiner.

NAFs vurdering er at den røde varseltrekanten nå er godt innarbeidet i Norge, og at befolkningen assosierer symbolet med behov for å være forsiktig med å kjøre bil etter inntak av trekantmerkede legemidler. NAF er av den oppfatning at fjerning av et slikt innarbeidet varslings- og informasjonssystem vil være uheldig.
 
Det fremgår av høringsnotatet at merkesystemet ikke har vært vurdert vitenskapelig i større grad. Videre skriver legemiddelverket at systemet med varseltrekanter er ressurskrevende å vedlikeholde og i praksis ikke har vært tilstrekkelig vedlikeholdt.
At myndighetene ikke har fulgt opp og evaluert ordningen med trekantmerking er, etter NAFs syn, ikke noe godt argument for å fjerne merkeordningen. Statens legemiddelverk er i disse dager i ferd med å revitalisere og legge grunnlaget for en bedret informasjon om legemidler til pasientene.
 
Fjerning av den innarbeidete trekantmerkingen synes å samsvare dårlig med nysatsingen på legemiddelinformasjon til pasienter. For apotekene ville det være å foretrekke at retningslinjene for trekantmerking av legemidler hadde blitt revidert fremfor at merkingen skulle fjernes. Dette fordi den røde trekanten i praksis fungerer som en katalysator i apotek-kundesamtalen vedrørende informasjon om trafikkfarlighet.
 
NAF ser ikke behovet for eksplisitt å forskriftsfeste apotekets informasjon om trafikkfarlige legemidler jf forslagene til endringer i utleveringsforskriftens § 8-2 og § 10-2. Apotekene har mange ulike kunder med mange ulike informasjonsbehov. Det skulle ikke være noen grunn til, i forskriften, ensidig å fremheve viktigheten av informasjon om mulig påvirkning av evne til å føre motorkjøretøy.

Les NAFs høringsuttalelse om Fjerning av ordning med merking av legemidler med varseltrekant

Se opptak fra TV2s nyheter 3. oktober 2005

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring