Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Flere legemidler utenom apotek øker faren for feilbruk

Legemiddelverket har i en evalueringsrapport foreslått overfor Helse- og omsorgsdepartementet at angrepiller, enkelte syrenøytraliserende midler, allergilegemidler, milde kortisonpreparater og nikotinpreparater skal kunne selges i dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner.


13.12.2006

Apotekforeningen konstaterer at dagens ordning med salg av visse legemidler utenom apotek fungerer etter intensjonen. Krav om en særskilt tillatelse for utsalgsstedet, tilsyn og kontroll fra myndighetene og kravet om salg over disk, bidrar til at vi har fått en fornuftig ordning som i rimelig grad ivaretar kundens helse og sikkerhet. Ordningen har ført til bedre tilgjengelighet og økt konkurranse, uten at det er dokumentert betydelige helseskadelige effekter av dagens ordning.

Apotekforeningen mener det er gode grunner til å videreføre den ordningen som nå er innarbeidet, men er kritisk til flere av de forslagene Legemiddelverket kommer med i evalueringsrapporten som nå foreligger. Vi savner en vurdering av mulige ulemper knyttet til feilbruk og overforbruk opp mot mulige fordeler ved økt tilgjengelighet. Disse forholdene balanserer brukbart innenfor dagens ordning. Det er høyst usikkert om det samme kan sies hvis vi får kortisonsalver og protonpumpehemmere i selvvalgshyller i matbutikken.

Det er ikke mulig å se hvordan et vesentlig bredere utvalg av legemidler utenom apotek, fjerning av krav til tillatelse og åpning for selvvalg i butikk, kan harmonere med målet om sikrere og riktigere legemiddelbruk. Så sent som i fjor gikk dagens regjeringspartier imot en utvidelse av ordningen med salg av legemidler utenom apotek.

Apotekene er den eneste kanalen for salg av legemidler som kan gi kunden informasjon og råd om sikker medisinbruk. I apotek jobber det helsepersonell med særlig kompetanse på legemiddelbruk. Gjennom forslaget om en betydelig liberalisering og utvidelse av sortimentet, snur helsemyndighetene et ”føre-var”-prinsipp på hodet, og legger heller til grunn at ”det man ikke vet, har man ikke vondt av”. Dette er verken i forbrukernes eller samfunnets interesse.

Det er viktig med god tilgjengelighet til angrepillen, for å bidra til redusert antall aborter. Dette ivaretas allerede i dag, ved at slik nødprevensjon også kan fås i nær 1200 medisinutsalg. Bare i Troms og Finnmark er det mer enn 100 medisinutsalg i tillegg til 26 apotek. Erfaring fra apotek viser at mange yngre kvinner trenger råd og veiledning om bruk av angrepille, bl.a om bivirkninger og hvor hyppig den bør brukes. I apotek har man kompetanse og mulighet til å gi slik veiledning, i motsetning til i matbutikken og på bensinstasjonen. I apotek kan man også få kvalifisert veiledning om andre prevensjonsmidler.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring