Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Foreslår ny handlingsplan og apotekresept

Stortingets helse- og omsorgskomité la torsdag 17. november frem sin innstilling til et forslag fra Høyre, om raskere og bedre tilgang til legemidler. I innstillingen foreslår opposisjonen en ny kategori for legemidler.


21.11.2011

Foreslår ny handlingsplan og apotekresept
De borgerlige partiene Høyre, Frp og KrF foreslår at en del reseptpliktige legemidler gjøres reseptfrie, men bare for salg i apotek med bestemte regler. Regjeringspartiene Ap, SV og Sp går ikke aktivt imot dette, men er heller ikke for.

Les hele helse- og omsorgskomiteens innstilling her

- Det er gledelig å registrere at opposisjonen ønsker å sette dette temaet på dagsorden, og at de ser på apotekene som et vesentlig redskap for å nå målet om god og trygg tilgang på legemidler, sier adm. direktør Per Lund i Apotekforeningen.

Foreslår ny kategori
I innstillingen skriver de borgerlige partiene: "Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti merker seg forslaget fra Apotekforeningen om betinget apotekutlevering av reseptfrie legemidler som kom frem i høringen 20. oktober 2011. Disse medlemmer viser til at det i dag er flere legemidler som er reseptbelagte grunnet særskilt informasjonsbehov knyttet til bruk, selv om det ikke er øvrige karakteristikker ved legemiddelet som tilsier at det bør være reseptbelagt. Disse medlemmer ønsker derfor at det skal vurderes å etablere en ny kategori for denne type legemidler, slik at de kan selges på apotek uten resept, men ikke i selvvalg, og at det gjennom apotekene gis den nødvendige informasjon på en skikkelig måte ved hvert salg."

De borgerlige partiene fremmer deretter følgende forslag: "Stortinget ber regjeringen opprette en ny kategori for legemidler som i dag er reseptbelagte grunnet informasjonshensyn, slik at disse kan selges utenfor selvvalg i apotek med tilsvarende informasjonsplikt ved utlevering."

Vil ikke kritisere regjeringen
De samme partiene støtter også Høyres forslag som lyder slik: "Stortinget ber regjeringen fremlegge forslag til en handlingsplan for å redusere omfanget av feilmedisinering, med konkrete tiltak i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Apotekenes rolle i arbeidet må omtales spesielt."

- Feilmedisinering er for første gang på lenge satt høyt på den politiske dagsordenen, og økt politisk oppmerksomhet gir også håp om mer politisk handling. Det er gledelig at apotekenes rolle i dette arbeidet er nevnt spesielt, sier Lund.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring