Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Fortsatt økning i legemiddelbruken i 2009

I 2009 hadde de 662 apotekene i Norge en samlet omsetning på 22,7 milliarder kroner, som er 4,4 prosent mer enn i 2008. Det ble solgt legemidler for 17,6 milliarder kroner, en økning på 2,5 prosent fra året før. Forbruket av legemidler målt i doser økte med 2,0 prosent. Dette viser tall fra Apotekforeningen.


08.02.2010

Fortsatt økning i legemiddelbruken i 2009
- Prisene på legemidlene sett under ett økte med beskjedne 0,8 prosent, som er langt lavere enn den generelle prisveksten i fjor. Omsetningsveksten i legemiddelmarkedet har over flere år ligget på fra en til tre prosent. Dette er en oppsiktsvekkende utvikling når man ser hen til andre deler av helsesektoren der utgiftene har økt langt mer, sier adm. direktør Kai Finsnes i Apotekforeningen. Tallene viser at helsemyndighetene har lykkes med å holde kontroll over legemiddelutgiftene de siste årene.

Utviklingen i legemiddelmarkedet har vært stabil de siste årene, med en vekst i forbruket på omkring 2-4 prosent fra år til år. – Forbruksutviklingen blir dermed seende ganske udramatisk ut på aggregert nivå fra et år til et annet. Går man nærmere inn på tallene og ser utviklingen over flere år, kan man imidlertid finne interessante utviklingstrekk, mener Finsnes. For eksempel har forbruket av paracetamol økt med over 40 prosent siden 2003, og vi kan se at langt flere unge kvinner nå får legemiddelbehandling for ADHD enn for noen år siden. Vi ser også at det har vært en kraftig økning i antallet personer som får behandling for forhøyet kolesterol og blodtrykk, samtidig som utgiftene til denne behandlingen har blitt vesentlig lavere de siste fem årene.

Hver nordmann kjøpte i gjennomsnitt legemidler for 3660 kroner i 2009, ca. 45 kroner mer enn året før. Av dette utgjør utgifter til reseptfrie legemidler i apotek ca. 440 kroner. Det ble solgt legemiddeldoser tilsvarende at hver nordmann brukte over 1,4 doser hver dag hele året.

Det ble omsatt reseptpliktige legemidler for 15,5 milliarder kroner i 2009, en økning på 2,5 prosent fra året før.

28 prosent kopilegemidler
I 2009 hadde legemidler til behandling av nervesystemet størst omsetning, med 3,4 milliarder kroner. I denne gruppen finnes både antidepressiva og smertelindrende legemidler som paracetamol. Omtrent 1,2 millioner nordmenn bruker reseptpliktige legemidler innen denne gruppen.

Det ble solgt kopilegemidler(trinnprisprodukter) for nesten 2,3 milliarder kroner i fjor, og det ble brukt 690 millioner doser legemidler av denne typen. Kopilegemidlene utgjør nå 28 prosent av alt legemiddelforbruk, mens omsetningsverdien bare er 13 prosent av all legemiddelomsetning.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring