Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Få menn gjør som Kim Andre

Som eneste mann på apoteket, er Kim Andre Korsmo (29) vant til å omgås kvinner. Men selv om han trives i kvinners selskap, ser han gjerne at flere menn velger å jobbe i apotek.


19.04.2016

Få menn gjør som Kim Andre

– Menn tar gjerne litt større risiko enn kvinner når det kommer til jobbvalg, sier apoteker på Boots apotek Lambertseter, Kim Andre Korsmo. (Foto Martin Grevstad)

  • Ni av ti ansatte på apotek er kvinner

 

– Jeg har hatt lyst til å jobbe i apotek helt siden jeg begynte å studere farmasi. Det var noe med den kjappe, litt hektiske hverdagen som trigget meg, sier Korsmo. Han er apoteker på Boots apotek Lambertseter og har ansvar for 14 ansatte. Alle sammen kvinner.

 

Tall Apotekforeningen har hentet inn viser at Korsmo tilhører en sjelden gruppe; nemlig menn i apotek.

 

Av nesten 9000 ansatte på norske apotek, er i overkant av 1000 menn. Av disse har 56 prosent mastergrad i farmasi, mens kun 13 prosent har bachelorgrad.

 

Færrest menn finner vi blant apotekteknikerne, der kun 3,4 prosent er menn.

 

Menn mer ambisiøse enn kvinner
Mange menn som jobber i apotek velger å gjøre som Korsmo og bli apoteker. Korsmo tror det er en grunn til at menn gjerne sikter mot toppen når de først skal jobbe i apotek. Uten at han ønsker å generalisere, opplever han at menn er litt mer ambisiøse enn kvinner.

 

– Menn tar gjerne litt større risiko enn kvinner når de får muligheten til å bli leder. Kvinner skal helst være hundre prosent sikker på at de er skikket til jobben som leder, mens menn er mer sånn «jaja, vi finner ut av det», sier Korsmo. Før han presiserer at menn ikke gjør en bedre jobb, men at han opplever at de tar større risiko enn kvinner i yrkeslivet.

 

Gode ledermuligheter i apotek
Selv fant han tidlig ut at han hadde lyst til å bli apoteker.

 

– Muligheten for å bli leder og apoteker er gode hvis du velger å jobbe i apotek. For meg var dette en viktig årsak til at jeg valgte denne jobben, sier Korsmo.

 

Han mener flere menn bør få øynene opp for mulighetene som ligger i apotek. Med flere helsetjenester på trappene, tror han også variasjonen og utfordringene på apotek vil bli enda større i fremtiden.

 

Menn ønsker mer spillerom
Instituttleder på farmasøytisk institutt på UiO, Henrik Schultz blir ikke overrasket når han får presentert Apotekforeningens tall. Han tror mye av årsaken til at det er så få menn i apotek, er at farmasi fortsatt blir sett på som et helsefag og ikke et realfag.

Henrik Schultz (Foto: UiO)

 

– Kvinner dominerer helsefagene, det ser vi blant annet på psykologi-, odontologi- og medisinutdanningene på UiO. Og sånn er det også for farmasiutdanningen. Vi er klar over problemstillingen og har satt i gang tiltak for å tiltrekke oss flere menn, sier Schultz.

 

Tiltakene han snakker om er blant annet større frihet underveis i studiet, slik at studentene kan velge fag friere enn de gjør i dag. Det er foreløpig ikke aktuelt å kvotere inn menn, sier Schultz.

 

Menn slurver mer
– Vi ønsker i utgangspunktet de flinkeste studentene.

 

Hvorfor så få mannlige farmasøyter velger å jobbe i apotek vet han ikke, men han har sin teori.

 

– Jeg tror menn blir tiltrukket av litt mer røffe arbeidsplasser enn apotek. Jeg har også en opplevelse av at menn er litt mer slurvete enn sine kvinnelige kollegaer og derfor søker seg til andre arbeidsplasser enn apotek, der kravet til nøyaktighet er høyt. Mange menn søker nok jobber med litt mer spillerom, sier Schultz

 

Han er enig med debattredaktøren i Universitas, Hanna Skotheim, som i et innlegg i Universitas denne uken, skrev at et godt samfunn trenger slurvete gutter for å fungere.

 

– Jeg synes Skotheim skrev det ganske bra; «flinke piker bygger ikke landet», men vi trenger absolutt også dem, avslutter Schultz. 

 

Les også:
Mange vil bli farmasøyt. 
Ti prosent flere enn i fjor har farmasiutdanningen som førstevalg, mens antall søkere til helsefagene generelt har økt med 13,4 prosent på ett år, viser tall fra Samordna opptak.


 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring