Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Få røykere gir større forbruk av nikotinprodukter

Apotekforeningen har med basis i vår Bransjestatistikk, sett på forholdet mellom andelen røykere per fylke og bruken av nikotinersttningsprodukter (NEP) per 1000 innbygger og i forhold til 1000 røyker målt i forbruk i årets fire første måneder.


30.05.2008

Tendensen er klar. I Oslo og Akershus er det relativt få som røyker og relativt sett mange som bruker NEP. Hordaland skiller seg også ut med færre røykere enn gjennomsnittet og mange som bruker produkter som nikotinplaster, nikotintyggegummi og lignende. I den andre enden av skalaen ligger Finnmark, med den største andelen røykere og den laveste andelen innbyggere som bruker NEP.  Det er en tendens til at befolkningen i fylker med mange røykere, har færre som bruker NEP, men tendensen er ikke sterk. Ett fylke som klart skiller seg ut fra denne tendensen er Aust-Agder, der det er relativt mange røykere, men også mange som bruker nikotinerstatninger.
 
Diagrammet under viser andel dagligrøykere* per fylke (søyler) og salg av nikotinerstatningsproduker målt i definerte døgndoser (DDD) per 1000 innbygger (punkter).
 
* Kilde: SSB
 
Når man ser på bruken av NEP som andel av befolkningen som røyker, inntar Finnmark en desidert jumboplass, med bare 1000 definerte døgndoser (DDD) nikotinprodukter i forhold til 1000 røykere. Østfold og Oppland ligger også i den nederste enden av skalaen, med drøyt 1300 DDD i forhold til 1000 røykere. Øverst på skalaen med mange NEP-bruker målt som andel av røykere, finner vi Hordaland, Akershus og Oslo. Det er tre ganger flere som bruker NEP i forhold til antall røykere i Oslo enn i Finnmark. (Noe av forklaringen på at Oslo skiller seg så markert ut, kan være at en del personer fra nabofylkene handler på apotek i Oslo.)
 
Figuren under viser forbruket av nikotinerstatningsprodukter per fylke uttrykt som antall DDD nikotinerstatningsprodukter i forhold til 1000 røykere i fylket.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring