Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Får skryt, men savner penger

I Sverige virker alle enige om at en strukturert legemiddelsamtale er nyttig. Men det sentrale spørsmålet om hvem som skal betale, mangler fortsatt svar.


30.09.2014

Den svenske regjeringen ga i februar 2013 Läkemedelsverket i oppdrag å initiere og evaluere et forsøk med strukturerte legemiddelsamtaler på svenske primærapotek.

Hovedmålet var å utarbeide en tjeneste for en avgrenset pasientgruppe med målsetning å øke etterlevelsen til forskrevet behandling.


Farmasøytintervensjoner har en effekt

Legemiddelverket utarbeidet i første omgang en kunnskapsoversikt basert på en litteraturgjennomgang på området, studiebesøk og samråd med interessenter.

Denne rapporten konkluderte med at det finnes støtte for at farmasøytintervensjoner i primær- apotek har en effekt på etterlevelse, men at det er vanskelig å konkludere hvilken modell for samtalen som er best.

 

I mars 2014 ble et prøveprosjekt satt i gang for å teste ulike komponenter i en strukturert legemiddelsamtale. Omtrent 200 pasienter på 43 apotek skulle inkluderes.

 

Cecilia Bernsten, ansvarlig for prosjektet, forteller til Dagens Medisin i Sverige at tilbakemeldingene fra apotekene er gode.


– At farmasøytene på apotekene virkelig har fått muligheten til å anvende sin farmasøytiske kompetanse er noe som mange trekker frem som positivt med prosjektet, sier Bernsten

 

Resultatene fra prosjektet er forventet å komme i midten av desember i form av en rapport, men spørsmålet om hvordan tjenesten skal finansieres er ikke med i Läkemedelsverkets oppdrag.

Til Dagens Medisin i Sverige sier Bernsten at hun mener dette bør bli en forhandling mellom apotekene og helsemyndighetene.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring