Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Færre forgiftninger med paracetamol etter innstramning

31 prosent færre innleggelser og 58 prosent færre selvmordsforsøk er resultatet etter at Danmark for et år siden innførte resept på store pakninger smertestillende legemidler.


06.10.2014

- Vi har i en årrekke opplevd en beklagelig stigning i antall forgiftninger og selvmordsforsøk blant barn og unge forårsaket av smertestillende legemidler. Etter at de nye reglene trådte i kraft ser vi for første gang på mer enn ti år et tydelig fall i statistikken, som med stor sannsynlighet skyldes at tilgjengelighet er blitt dårligere, sier Kim Dalhoff, Bispebjerg Hospital og Giftlinjen.

I Danmark har kunder kunnet kjøpe store pakninger med smertestillende legemidler uten resept. For et år siden innførte de nye regler hvor pakninger på over 20 tabletter ble reseptbelagte. Siden innføringen av de nye reglene har det vært 31 prosent færre innleggelser på grunn av forgiftninger og et fall på 58 prosent i antall selvmordsforsøk forårsaket av smertestillende legemidler. 

Produsenten av Panodil, GSK, er glad for utviklingen.
- 15 års lobbyarbeide for små pakninger var det hele verd. I GSK er vi glade for å se at det virker preventivt på både forgiftninger og selvmordsforsøk å reseptbelegge pakninger på mer enn 20 tabletter, sier Henrik Kastoft, kommunikasjonssjef i GSK.

Kilde: Pharma Danmark, politiken.dk


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring