Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Færre innleggelser med klinisk farmasi

Det blir færre innleggelser på sykehus grunnet feil legemiddelbruk, når kliniske farmasøyter tar del i legemiddelbehandlingen av pasientene. Dette kommer frem i en nyere svensk undersøkelse.


28.08.2009

Undersøkelsen fra Uppsala omfattet 400 pasienter over 80 år ved en medisinsk avdeling. Kliniske farmasøyter gjennomførte en vurdering av legemiddelbehandlingen for halvparten av pasientene. Resten fikk vanlig sykehusbehandling, der farmasøyter ikke var involvert.

Resultatene viser en tydelig nedgang i antallet akutthenvendelser og legemiddelrelaterte gjeninnleggelser på sykehus, når en klinisk farmasøyt har deltatt i legemiddelbehandlingen. Farmasøytdeltakelsen viste seg også kostnadseffektiv – de reduserte sykehusutgiftene var mer enn dobbelt så store som farmasøytutgiftene. Analysen tyder på en innsparing på omkring 1300 norske kroner per pasient.

- Dette viser tydelig hvor store samfunnsmessige gevinster det er å hente i å få flere farmasøyter inn i den kliniske legemiddelbehandlingen, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Anne Elisabeth Smedstad. Hun mener at flere kliniske farmasøyter bør ta del i legemiddelbehandlingen av en pasient, ikke bare på sykehusene, men også i allmennpraksis.

- Både denne og andre undersøkelser bygger opp under det samme – at kliniske farmasøyter bidrar til riktigere bruk av legemidler, dermed færre helseplager, færre sykehusinnleggelser, og store økonomiske gevinster. Dette er et tiltak som bør innføres på alle nivåer i helsetjenesten, konkluderer Smedstad. 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring