Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Galt å kutte i apotekenes avanse

Apotekforeningen mener det er galt å kutte i apotekenes netto inntjening siden lovpålagte oppgaver ikke blir færre, men er positive til at avansestrukturen i apotek endres.


28.10.2013

Galt å kutte i apotekenes avanse

HOD har kommet med forslag til endring i avanse og pris.

Avansestrukturen i apotek på reseptpliktige legemidler kan med fordel endres, slik at avansen dekker kostnadene som følger av apotekets arbeid med reseptekspedisjon. Det er fornuftig å flytte inntjening i apotek fra trinnprisområdet til øvrig reseptpliktig omsetning, skriver Apotekforeningen i høringsuttalelsen om forslag til endringer i prising av byttbare legemidler og apotekenes maksimalavanse ved salg av legemidler. Apotekforeningen mener at Helse- og omsorgsdepartementets forslag går i den retning, og at det er en positiv ansats.

Helse- og omsorgsdepartementet bygger forslaget om å redusere trinnprisene på en analyse som viser at prisnivået for slike legemidler er lavere i Sverige enn i Norge. Samtidig er apotekavansen som myndighetene fastsetter for legemidler utenfor trinnprissystemet så mye lavere enn i Sverige at det ikke burde gi grunnlag for å redusere apotekenes inntjening i Norge. Apotekforeningen er derfor skuffet og negative til at det legges opp til å redusere distribusjonsleddets (apotek og grossists) inntekter med 84 mill kroner. Apotekforeningen kan ikke se noe i høringsnotatet som begrunner hvorfor det er nødvendig eller riktig med en slik reduksjon.

- Nye kutt i apotekenes inntekter på legemiddelområdet gjør det vanskelig å sikre den samme gode rådgivningen til pasientene om riktig bruk av legemidler. Kraftige kutt i apotekenes inntekter er ikke en satsing på pasientsikkerhet, slik regjeringen hevder at den satser på, sier sier adm. dir. Per T. Lund i Apotekforeningen.

Apotekforeningen mener:
- Det er riktig å kutte enkelte trinnpriser, samt gjøre apotekenes maksimalavanser mer degressiv
- Det er galt å la forslagene gi netto kutt i apotekenes inntjening, da apotekenes lovpålagte oppgaver ikke reduseres med forslaget
- Apotekavansen må dekke kostnader ved resepthåndteringen, samt gi grunnlag for rimelig avkastning

Les hele høringssvaret til Apotekforeningen.


 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring