Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

H-resept, endringer 2014

Fra 1. januar 2014 tas fem kreftlegemidler inn i H-reseptordningen. Dette gjelder legemidlene Xgeva (denosumab), Zytiga (abirateronacetat), Zelboraf (vemurafenib), Xtandi (enzalutamid) og Tafinlar (dabrafenib).


19.12.2013

Overføring av finansieringsansvaret for Xgeva, Zytiga og Zelboraf ble varslet i statsbudsjettet for 2014. I FarmaPro ligger det automatisk kontroll av ATC-koder for legemidler som forsøkes ekspedert som H-resept. FarmaPro f.o.m. versjon 5.11b er tilpasset for å kunne håndtere Xgeva, Zytiga og Zelboraf på H-resept.
 
For Xtandi og Tafinlar ble finansieringsansvaret overført ved vedtak fattet av Helsedirektoratet så sent som 11. desember. Tilsvarende tilpasning har det ennå ikke vært mulig å få på plass for de to siste kreftlegemidlene. Disse siste to legemidlene må derfor ekspederes på en alternativ måte. Et slikt alternativ er å opprette betalende sykehus/HF som en refusjonsgivende instans og deretter ekspedere resepten uten å avkreve egenandel fra pasienten. Hvilket sykehus/HF som er betalingsansvarlig fremgår av H-reseptavtalens vedlegg 5,
 
Mange pasienter har i 2013 fått disse fem kreftlegemidlene på blå resept i henhold til vedtak om individuell refusjon. HELFO vil fra januar 2014 avvise alle oppgjørskrav for disse fem kreftlegemidlene. Slike blå resepter som ikke er utekspedert, vil fortsatt være gyldige for ekspedisjon, men apoteket må fra 1. januar sende oppgjørskrav til det sykehus/HF som har betalingsansvaret. Sykehus/HF skal utbetale oppgjør for ekspedisjoner av slike gamle blå resepter selv om resepten ikke er fra sykehus og også i tilfeller der rekvirenten ikke står oppført på H-reseptavtalens vedlegg 4.
 
LES MER: Vedlegg 3, gyldig fra 1. januar 2014
LES MER: Vedlegg 5

19.12.2013, Tore Reinholdt


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring