Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

H-reseptene har fått strøm på seg

En av de største nyhetene i FarmaPro 5.16 er at håndteringen av H-resepter nå går automatisk gjennom ny elektronisk oppgjørsordning.


26.10.2016

Hele e-reseptordningen er nå tilpasset slik at H-resept kan behandles elektronisk, fra rekvirering til ekspedering og oppgjør. Dette er særlig fordi ordningen stadig øker i omfang.
 
I FEST vil legemidler som kommer inn under H-reseptordningen bli merket med refusjonshjemmel for H-resept. Når apoteket laster ned en resept som legen har rekvirert som H-resept, kommer resepten automatisk inn i et eget H-reseptløp i FarmaPro 5.16. FarmaPro kontrollerer nå automatisk at det faktisk er slik at legemidlet dekkes som H-resept, og om resepten er rekvirert av et sykehus eller en spesialist med avtale med de regionale helseforetakene. Med andre ord kontrollerer FarmaPro om resepten er en gyldig H-resept. 

Apotekenes fakturering av Helseforetakene forenkles også med den nye løsningen. Når resepten er ekspedert sendes oppgjørskravet til HELFO samtidig med blåreseptkravene (M18). HELFO sender kravetvidere elektronisk til riktig sykehusforetak. Utbetalingen til apotek fra de regionale helseforetakene kommer 30 dager etter at kravet er fremmet.

Overgangen til elektronisk oppgjør for H-reseptene merkes godt i økonomiavdelingene til helseforetakene. De får nå oversikt over alle rekvireringene, sykdomstilfellene og legemidlene som er skrevet ut i H-reseptordningen og har dermed fått et økonomisk styringsverktøy over H-reseptforskrivningene som de manglet før.

Om H-reseptordningen
For enkelte legemidler er de regionale helseforetakene gitt et særskilt finansieringsansvar. Dette gjelder blant annet sykdomsmodifiserende, biologiske legemidler til behandling av revmatiske lidelser – de såkalte TNF-hemmerne, en del legemidler til behandling av multippel sklerose og visse kreftlegemidler.

I 2015 ble det omsatt legemidler på H-resept for 2,2 mrd. kroner, en økning på 9,3 prosent fra 2014. Sykehusapotekene har 20 prosent av omsetningen på H-resept. Fra og med 2016 økte antall legemidler inkludert i H-reseptordningen kraftig, blant annet ble legemidler mot Hepatitt C inkludert. Fra 2017 blir flere legemidler inkludert i ordningen, blant annet en del kreftlegemidler. 

Tore Reinholdt, 26.10.2016


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring