Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Har du liste over medisinene dine?

En oppdatert medisinliste bidrar til riktig behandling og kan redde liv. Det er budskapet i en ny informasjonskampanje i apotek og på legekontor.


26.11.2015

Har du liste over medisinene dine?

Be fastlegen om en oppdatert medisinliste, oppfordrer en ny kampanje.

Be fastlegen om en oppdatert liste. Ha den alltid med deg i veska eller lommeboken, ta eventuelt et bilde av den med telefonen. Vis den fram til leger, tannleger og på apotek.

 

For pasienter som bruker flere medisiner er det nesten umulig å huske alt. Medisiner har ofte navn som er vanskelige å huske og medisiner for ulike sykdommer kan ha navn som er ganske like. På apoteket kan pasienten få utlevert medisin med et annet navn enn det legen har skrevet ut. Virkestoffet er det samme, men navnet og utseende på emballasjen kan variere. 
 

– Kort sagt er dette en gratis livsforsikring. Du gjør det enklere for legen å gjøre en god jobb og bidrar selv til at du får trygg og god behandling. Å ha med seg medisinlisten bør være like selvfølgelig som å bruke bilbelte! sier Morten Finckenhagen, overlege i Statens legemiddelverk. 


Sykehusleger og fastleger i Norge har ingen felles oversikt over medisinene pasientene bruker. De bruker ulike elektroniske journalsystemer og må sende hverandre opplysninger og oppdatere egne systemer manuelt.


 – I slike overføringer kan det lett oppstå feil, sier Morten Finckenhagen, overlege i Statens legemiddelverk. 

 

I samarbeid med Pasientsikkerhetsprogrammet, Legeforeningen og Apotekforeningen gjennomfører Legemiddelverket en informasjonskampanje hvor pasienter oppfordres til å be fastlegen om en medisinliste. 

 

Elektronisk legemiddelliste

Helsemyndighetene jobber for å innføre en nasjonal elektronisk legemiddelliste som gir informasjon om pasientens faktiske legemiddelbruk. Den elektroniske listen vil bli tilgjengelig for helsepersonell. Inntil dette er på plass, bør alle pasienter ha med seg en liste og vise denne fram på sykehus, hos fastlegen og på apoteket.

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring