Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Har kompetanse og vilje – mangler oppdrag

- Apotekene har både infrastruktur, kompetanse og vilje til å bidra til riktigere legemiddelbruk. Men vi mangler incentivene og et ”offentlig oppdrag”, sier Apotekforeningens fagdirektør Per Kristian Faksvåg.


03.08.2012

Har kompetanse og vilje – mangler oppdrag
Apotekforeningen har sendt et skriftlig innspill til Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med deres arbeid med "Stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet".

- Vi mener at apotek og bruken av farmasøytisk kompetanse på apotek må inngå i samhandlingskjeden for pasientenes legemiddelbehandling, og at dette må gjenspeiles i den kommende Stortingsmeldingen, sier fagdirektør Faksvåg.

Null-visjon
Faksvåg mener at riktig legemiddelbehandling sparer liv, forbedrer liv og forlenger livet til tusenvis av pasienter hver dag.

- Hvert år dør mer enn 1000 mennesker som følge av feil legemiddelbruk, og mange tusen får invalidiserende skader. Mer enn 5 % av sykehusinnleggelsene for øyeblikkelig hjelp skyldes helseskader som følge av legemiddelbruk, sier Faksvåg, og legger til at halvparten av disse skadene kunne vært unngått med forebyggende tiltak.

- Vi kan ikke akseptere et helsesystem som årlig krever så mange menneskeliv. Nå må vi få et krafttak for riktig legemiddelbruk. Vi ønsker at myndighetene skal tørre å sette opp en null-visjon for legemiddelbruk, at ingen skal dø eller bli skadet pga. feil legemiddelbruk!

Økt kvalitet, bedre pasientsikkerhet
Apoteket er ofte det første stedet man oppsøker når man har et helseproblem, og det er det siste møtepunktet med helsepersonell før man skal hjem å bruke sine legemidler.

- Ved å samarbeide med apotek kan den offentlige helsetjenesten utnytte apotekets ressurser og infrastruktur og samtidig få tilgang til farmasøytisk kompetanse som bidrar til økt kvalitet og bedre pasientsikkerhet, sier Faksvåg.

Mangler offentlig oppdrag
I det skriftlige innspillet til departementet fremhever Apotekforeningen at apotekene både kan bidra til å redusere unødvendige sykehusinnleggelser, redusere forekomst av bivirkninger, og sørge for at pasientene er bedre informert og har bedre kunnskap om sin legemiddelbehandling.

- Apotekene har infrastruktur, kompetanse og vilje til å bidra til alle punktene som er listet ovenfor, men mangler incentivene og et ”offentlig oppdrag”. Men det har vi forhåpninger om at kan komme i stortingsmeldingen til høsten, avslutter Faksvåg.

Les hele Apotekforeningens skriftlige innspill til Helse- og omsorgsdepartementet her
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring