Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Helsetjenester for folk flest

Mange kunne blitt hjulpet hvis tegn til sykdom hadde blitt oppdaget tidligere, skriver fagdirektørene i apotekkjedene og Apotekforeningen, i et felles debattinnlegg.


04.06.2013

Helsetjenester for folk flest
Debattinnlegg i Aftenposten 04.06.2013, av Ellen Karine Ous (fag- og kvalitetsdirektør, Apotek 1), Hanne Andresen (fagdirektør, Vitusapotek), Kjersti W. Garstad (fagsjef, Boots apotek), Per Kristian Faksvåg (fagdirektør, Apotekforeningen).

Innlegget er et tilsvar til kronikken "Når apotekene vil teste deg" av Siri Forsmo, professor i samfunnsmedisin, 30.05.2013
  


"Folkesykdommer som diabetes, hjertesykdommer, KOLS og kreft er økende, og gir altfor mange nordmenn dårligere livskvalitet og forkortede liv. Dette har vært helseministeres store hodepine gjennom flere tiår. Den bakenforliggende årsaken er ofte det livet vi lever, men mange kunne blitt hjulpet hvis tegn til sykdom ble oppdaget tidligere. Forebygging og tidligere diagnostisering og behandling av sykdom er viktige grep i samhandlingsreformen.

Dette er bakgrunnen for at mange apotek tilbyr ulike muligheter for å sjekke om man har risiko for vanlige folkesykdommer. Derfor bommer Siri Forsmo når hun i en kronikk i Aftenposten 30. mai påstår at apotek driver med diagnostikk og behandling, og at motivet er å øke legemiddelomsetningen.

Vi ønsker velkommen debatten som nå reises om rasjonell bruk av helsepersonellgrupper og mulighet for økt valgfrihet for folk flest.

Høy terskel for å oppsøke lege
Det anslås at minst 100 000 nordmenn har diabetes uten å vite om det. En av grunnene til at de ikke vet det selv, er at de ikke har undersøkt det. Terskelen for å få det undersøkt hos legen kan for noen være høy. Hvert år dør omkring 1200 personer av hjertekarsykdommer før fylte 65 år i Norge. Svært mange av disse pasientene kunne være hjulpet dersom de tidlig fikk påvist høyt kolesterol, blodtrykk eller blodsukker.

Når apotek tilbyr sjekk av hjertehelsen, har det også den effekt at flere blir minnet på at de faktisk har en hjertehelse å ta vare på. Og helsepersonellet i apotek gir gode livsstilsråd.

Hva er da så galt med at folk som lurer på om de kan ha risiko for diabetes eller hjertesykdommer, eller som er blitt litt urolige for en føflekk, kan få sjekket dette på et apotek? Det er apotekets helsepersonell som utfører tjenesten, men det er legen som stiller diagnose og vurdere behandlingsbehovet. Flere tusen nordmenn har vært innom et apotek og fått skannet føflekkene sine, og hudlegene som vurderer bildene har oppdaget flere hundre føflekker som har krevet nærmere undersøkelse. Det er vanskelig å se at dette skal være negativt.

Å gi befolkningen mulighet til å sjekke risikoen for spesifikke sykdommer hos helsepersonell i apotek, kan fra et pasientståsted kalles "pasientmakt", og gir økt mulighet til å ta kontroll over egen helse. Vi er glad for og stolte over at både kundene og pasientforeninger verdsetter de tjenestene apotek tilbyr.

Gir folk valgfrihet
Apotekenes tilbud om tjenester knyttet til folkesykdommer gir folk valgfrihet i oppfølgingen av egen helse og er vanlig i de fleste vestlige land. Det fører til at flere tar større ansvar for egen helse.

Det er gode grunner til at folk velger å benytte seg av helsetjenester i apotek. Det er enklere, mindre formelt og lettere tilgjengelig enn å komme seg til legen. Folk flest har fått en valgmulighet, og de bruker den."
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring