Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Helsetjenester i apotek

- Det er behov for å tenke nytt innen helsepolitikken for å møte de helseutfordringene samfunnet står overfor i tiden fremover. Ett bidrag i denne nytenkningen er å satse mer på lavterskel helsetjenester fra apotek, sier adm. dir. Kai Finsnes i Apotekforeningen


25.02.2008

Prosjektet Helsetjenester i apotek er gjennomført i regi av Apotekforeningen, med deltakelse fra apoteksektoren, universitetsmiljøet, profesjons- og fagforeninger og legemiddelindustrien. Helsetjenester i apotek er definert som et supplerende lavterskel helsetilbud, bygget på apotekenes kjernekompetanse og rettet mot et bredt publikum.
 
- Med utgangspunkt i utiklingstrekk preget av økende etterspørsel etter helsetjenester, ressurs- og personellmangel i hele helsevesenet, voksende og mer kompleks legemiddelbruk og flere storforbrukere av legemidler, er det nødvendig å vurdere om apotekene kan spille en mer aktiv rolle i pasientoppfølging og forebyggingsarbeid, sier Finsnes. Han minner også om at Stortinget ved flere anledninger har tatt til orde for dette, og senest i statsbudsjettet for 2008 bedt regjeringen følge dette opp.
 
I prosjektrapporten er det pekt på syv tiltak som på relativt kort sikt kan innføres som standardiserte tjenester i apotek, dersom det er politisk ønske om det: 
 
- Astma og KOLS-veiledning – Sjekk inhalasjonen
- Legemiddelsamtaler 
- Apotek som formidler av offentlige helsekampanjer 
- Apotekenes tjenester til personer i Legemiddelassistert rehabilitering (LAR)
- Diabetesveiledning 
- Kolesterolmåling 
- Røykesluttveiledning

I arbeidet med rapporten, er det lagt vekt på internasjonale erfaringer med tilsvarende tilbud, og tiltakene er bl.a. vurdert i forhold til om de tjener pasientens beste, om de er samfunnsøkonomisk lønnsomme og om de kan bidra til utjevning av sosiale forskjeller.

Les mer om den enkelte tjenesten i rapporten Helsetjenester i apotek (pdf).
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring