Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Hepatitt C - nye regler for refusjon

1. november innføres nye bestemmelser for refusjon av legemidler som brukes i behandling av hepatitt C. Dette er legemidler som er svært kostbare. Det er viktig å sjekke at reseptene er gyldige for refusjon. Reseptene skal registreres på en ny måte.


30.10.2014

Tradisjonelt behandles hepatitt C med legemidler som Rebetol og Copegus (ribavirin) og Pegasys og Pegintron (peginterferon alfa 2a). Hepatitt C er klassifisert som allmennfarlig smittsom sykdom, og legemidlene er blitt refundert på blåresept § 4. Nå er nye effektive men kostbare legemidler i ferd med å bli tatt i bruk i behandling av hepatitt C. Det første av disse legemidlene er Sovaldi (sofusbuvir) som har en utsalgspris på 143 000,- kroner for 28 tabletter. Olysio (Simeprevir) er også markedsført, mens Daklinza (daklatasvir) kommer på markedet 1. november.
 

Ny ordning

For å sikre kontroll med legemiddelkostnadene har Helse-og omsorgsdepartementet vedtatt endringer i blåreseptforskriften. Det etableres en ny § 4a som skal hjemle refusjon av alle legemidler som brukes i behandling av hepatitt C.

For alle legemidler innføres det krav om at resepten skal være forskrevet av spesialist i infeksjonssykdommer, fordøyelsessykdommer, barnesykdommer eller av lege ved tilsvarende sykehusavdeling.
Den nye ordningen innebærer videre at det for må søkes om individuell vedtak etter § 4a.

Rebetol, Copegus, Pegasys og Pegintron er unntatt kravet om individuelt vedtak fra HELFO og kan rekvireres direkte på § 4a.

Som tidligere skal all legemidler til behandling av hepatitt C være gratis for pasienten, altså uten egenandelsbetaling.

Overgangsordning

Fordi endringene innføres svært raskt har det ikke vært mulig for verken FEST, legesystemer eller FarmaPro å etablere systemstøtte for den nye ordningen. Det innføres derfor en overgangsordning som vil gjelde for alle resepter utskrevet fra og med 1. november 2014.

Resepter som er utskrevet på § 4 før 1. november
Disse reseptene skal ekspederes på § 4 i til resepten utløper.

Resepter som er utskrevet f.o.m. 1. november
- Sovaldi, Olysio og Daklinza, krav om individuelt vedtak
Lege: Skriver søknad om individuell refusjon til HELFO etter § 3a, refusjonskode ICD-10 D84, eller ICPC-2 B99. Skriver resept etter § 3a, § 4 eller § 4a (alle tre hjemler skal godtas av apotek).
HELFO: Fatter individuelt vedtak etter ny § 4a. I vedtaksbrevet er det oppført informasjon til apoteket om hvordan resepten skal registreres i FarmaPro.
Apotek: Registrerer resepten på § 3a, refusjonskode ICD-10 D84, eller ICPC-2 B99 som angitt i vedtaket fra HELFO. Dersom det er en e-resept rekvirert på § 4 må det interveneres til § 3a i henhold til vedtaket.

- Rebetol, Copegus, Pegasys og Pegintron, ikke krav om vedtak
Lege: Skriver resept på § 4.
Apotek: Registrerer resepten på § 4.

Varetekst/POP-up

Det er ingen systemstøtte eller sperre i legesystemene mot å rekvirere dyre hepatitt-C – legemidler på § 4. FarmaPro kontrollerer heller ikke dette. Dersom en lege etter 1. november skriver resept på f eks Sovaldi på § 4, uten at det foreligger individuelt vedtak fra HELFO, er resepten ikke gyldig for refusjon. Dersom apoteket likevel ekspederer, og deretter sender oppgjørskrav for resepten, vil kravet avvises av HELFO.

For å sikre seg mot eventuelle store økonomiske tap grunnet feilekspedering anbefales apotek/kjeder om å etablere varetekst/POP-up-varsel på aktuelle legemidler, - i første omgang Sovaldi, Olysio og Daklinza. Aktuelle varenumre er: Sovaldi vnr 062575, Olysio vnr 494466 og 391376, Daklinza Vnr 108347 og 079109.

Forslag til varetekst/POP-up:
Nye regler for refusjon f.o.m. 1. november 2014:
Resepter som er rekvirert før 1. november på § 4 refunderes etter § 4. Det kreves ikke vedtak.
Resepter som er rekvirert f.o.m. 1. nov. 2014: Resepten skal være rekvirert av spesialist i infeksjons- fordøyelses- eller barnesykdommer eller av lege ved tilsvarende sykehusavdeling. Resepten skal være rekvirert på § 3a, § 4 eller § 4a. Refunderes KUN etter vedtak fra HELFO. Påse at kunden viser vedtak.

Apotekforeningen kjenner til ytterligere tre legemidler som på litt sikt vil være aktuelle for slik varetekst/POP-up: Harvoni, Exviera og Viekira. Det er søkt om markedsføringstillatelse (MT) for disse legemidlene, men MT er foreløpig ikke innvilget.

30.10.2014, Tore Reinholdt

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring