Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

HOD vil tvinge frem lavere statinpris

Helse- og omsorgsdepartementet vil senke prisen på simvastatin ytterligere, til tross for at de vedgår galt prisgrunnlag, skriver Dagens Medisin.


01.09.2011

HOD vil tvinge frem lavere statinpris
Departementet foreslår en forskriftsendring som vil senke prisen på virkestoffet simvastatin på 40 prosent. Denne prisreduksjonen gir en innsparing over Folketrygden på cirka 66 millioner kroner i 2012, cirka 18 millioner kroner spart i pasientegenandeler, mens hvert enkelt apotek i gjennomsnitt vil tape 100.000 kroner gjennom mindre i avanse.

Sterkt kritiske
Apotekforeningen mener forslaget er dårlig begrunnet og mangelfullt utredet. Og er derfor sterkt kritisk til forslaget.

– Vi kjenner til apotek som nå har satt nyetableringer på vent og andre som vurderer å legge ned. Situasjonen er uforutsigbar og verst for de frittstående apotekene og for apotek i distriktene. De foreslåtte kuttene vil enten føre til oppsigelser – eller til at ansatte må bruke mindre tid på rådgiving og mer tid på å selge andre produkter enn legemidler. Samtidig sier departementet at det er viktig å bruke farmasøytene riktig, uttaler adm. direktør Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen til Dagens Medisin.

Les hele saken hos Dagens Medisin

Blant 37 høringsuttalelser har syv instanser ingen merknader. Én er positiv og 29 går imot forslaget. Apotekforeningen mener høringsforslaget er blottet for helsepolitisk perspektiv.

– Vi reagerer på en manglende helhetsvurdering. Hvis departementet vil ha priser som er mer lik prisene i Danmark og Sverige, må de se på prisnivået på alle reseptlegemidler, og ikke bare ett, sier Tysnes.

Småapotekene sliter
Departementets forslag betyr at apotekene vil få redusert sine inntekter med 66 millioner kroner.

– Konsekvensen er relativt stor for apotekene, sier Håvard Røkke, daglig leder i den vesle apotekkjeden Apovest, til Bergens Tidende. Røkke driver Sandviken apotek i Bergen og Sund apotek på Sotra, hadde planer om å etablere seg i både på Radøy og i Øygarden. Han mener at regjeringens forslag om priskutt på kolesterolmedisin kan stoppe disse planene.

I 2009 hadde hele 23 prosent av alle apotekene i Norge et negativt driftsresultat. Ifølge Røkke var det ytterligere 21 apotek som hadde et driftsresultat under 100.000 kroner.

– Det betyr at ett av fire apotek i Norge vil gå med negative resultat etter dette, sier Røkke til BT. Han mener at det spesielt vil kunne ramme de uavhengige apotekene tungt, fordi de i motsetning til de store kjedene ikke har egne grossistledd.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring