Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Husk medisinattest før Syden-ferien

Den økonomiske krisen i Hellas, som også rammer helsevesenet og fører til mangel på mange viktige legemidler, er en god påminning om at man alltid bør ha de faste legemidlene sine med seg på reisen.


27.06.2012

 – Ikke sats på at du kan få tak i medisinene dine i det landet du skal til, enten det er Hellas eller andre steder, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen. Og husk Schengen-attesten.

- Når du reiser på ferie i Europa med de faste medisinene dine i kofferten, bør du først ha undersøkt om du trenger eget ”pass” for medisinene, en såkalt Schengen-attest. Schengen-attesten er et bevis, som alle apotek i Norge kan fylle ut, som dokumenterer at du har medisinsk behov for å bruke de legemidlene du har med deg. Jeg vil anbefale alle som bruker sovemidler, beroligende midler, sterke smertestillende legemidler og sentralstimulerende midler å oppsøke et apotek og skaffe seg en slik attest før reisen, sier Faksvåg. Det er mer enn 350 000 personer i Norge som bruker de aktuelle legemidlene i løpet av et år, viser tall fra Reseptregisteret.

Uten en slik attest risikerer man å bli fratatt medisinene sine på flyplassen, og i verste fall kan det resultere i at hele ferien må avbrytes. Attesten gjelder for 30 dagers forbruk.

Ved reiser till land utenfor Schengen-omårdet, kan det være nødvendig med en attest fra fastlegen. Er det behov for legemidler for mer enn 30 dager, kan det være nødvendig å få dokumentasjon fra Statens legemiddelverk.

- Uansett hvor man skal i verden, er det lurt å ha med seg medisinene sine i originalemballasjen og med etiketten på. Da er det lettere å dokumentere at medisinene er til eget bruk, sier Per Kristian Faksvåg, som avslutter med å minne om at legemidler ikke tåler sterk varme.

Disse landene er med i Schengen-området:
Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike

Eksempler på legemidler som er omfattet av attestkravet:
Kodein, Metadon, Midazolam, Morfin, Oxycontin, Oxynorm, Petidin, Ritalin, Rivotril, Sobril, Stesolid, Subuxone, Subutex, Temgesic, Valium, Vival, Xanor
Kilde: Legemiddelverket

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring