Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statsbudsjettet 2017

Hva berører apotek i Statsbudsjettet?

Regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjett for 2017. Her oppsummerer vi kort hvilke saker som berører apotek og hva som skjer fremover.

Hver høst legger den sittende regjeringen frem et forslag til Stortinget om statsbudsjettet for neste år. 

Etter at statsbudsjettet er lagt frem, begynner arbeidet i komiteene. Apotekforeningen skal delta på høring om statsbudsjettet enten 20. eller 27. oktober i Stortingets Helse- og omsorgskomite. Der vil vi fremlegge vårt syn på sakene som berører bransjen. Etter at høringene er over, starter forhandlingene som til slutt resulterer i fagkomiteens budsjettinnstilling. 

Helse- og omsorgskomiteen legger fram sin innstilling fredag 2. desember.

Hvis Helse- og omsorgskomiteen ikke foreslår endringer i de sakene som berører oss, må vi regne med at forslagene blir vedtatt 9. desember når Stortinget stemmer over forslagene i innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen. 

Dette er de viktigste sakene som berører apotekene:

Redusert avanse på legemidler
Prosenttillegg 2 (AIP over 200 kr for reseptlegemidler) reduseres fra 2,5 til 2,25 prosent. Det gir ca 24 mill kr mindre i samlet apotekavanse.

Redusert avanse på melkeerstatningsprodukter
For melkeerstatningsprodukter som refunderes etter blåreseptforskriften er avansen i dag 40 prosent opp til AIP 500 kr, og total avanse på kr 300 hvis AIP er over 500 kr. Ny avansesats blir 25 prosent uansett AIP.

Flere legemidler overføres til H-resept
Finansieringsansvaret for legemidler til behandling av pulmonal arteriell hypertensjon og legemidler til behandling av kreft overføres til H-resept. Totalt representerer disse legemidlene en omsetning på 750 mill kr.

Inhalasjonsveiledning fortsetter
Bevilgningen til inhalasjonsveiledning videreføres. Også i 2017 settes det av 5 mill kr til inhalasjonsveiledning i apotek.

Egenandelstak 1 økes
Egenandelstak 1 økes med 20 kroner til 2 205 kroner.

Vanlig fraktrefusjon avvikles, og legemiddelomsetningsavgiften reduseres
I dag kan 50 prosent av fraktkostnadene ved forsendelse av legemidler i distriktene dekkes gjennom fraktrefusjonsordningen. Denne ordningen bortfaller fra 1.1.2017. Ordningen finansieres i dag av apotekene gjennom legemiddelomsetningsavgiften. Denne avgiften reduseres fra 0,55 til 0,45 prosent, for å balansere bortfallet av fraktrefusjon. Dette reduserer apotekenes utgifter med ca 16. mill kr. Det gjøres ingen endringer i fraktrefusjonsordningen for de pasienter som i dag får dekket 100 prosent av fraktkostnadene.

 

13. oktober 2016
 

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring