Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Håndtering av legereservasjoner generelt og i FarmaPro spesielt

Spørsmål som har kommet opp i tilknytning til pilotering av FarmaPro 5.16, har vist at det er behov for å presisere praktiseringen av regelverket rundt legereservasjon.


24.10.2016

Det er også behov for å klargjøre hvordan apotekene skal håndtere legereservasjon i FarmaPro.

Generisk bytte: Hvordan håndtere legereservasjoner ved parallellimport?
Ethvert legemiddel kan komme inn i landet via to kanaler: Via direkteimport (f.eks. importert av Pfizer i Norge), eller via parallellimport (f.eks importert via Pfizer i Sverige). Dette betyr at det direkteimporterte og parallellimporterte alternativet er nøyaktig samme produkt, som bare har fulgt ulik rute inn i Norge.

Legen har anledning til å reservere pasienten mot generisk bytte. Legen kan reservere mot bytte fra en original til generika eller mot bytte fra et spesifikt generikum til original eller andre generika. Dersom det likevel skulle være behov for å ekspedere en annen vare, f.eks. fordi legemidlet ikke kan skaffes, skal det alltid avtales med legen hvilken alternativ vare som kan selges.

Legemiddelverket mener legereservasjon mot bytte i prinsippet også gjelder parallellimport, men at apotekene må praktisere dette med skjønn.
 
«Det blir en individuell vurdering på apoteket hvilken praksis de skal legge seg på, og hvilke pakninger av parallellimporterte legemidler som er like nok til å kunne byttes til tross for legereservasjon.»


I praksis vil apoteket som hovedregel kunne bytte mellom direkte- og parallellimporterte alternativer. I tilfeller der det er navneavvik mellom produktene (f.eks Lipitor, der et parallellimportert alternativ fra Polen heter Sortis), bør apoteket ikke bytte ved legereservasjon.

Hovedregelen må derfor være at apotek ikke skal kontakte lege ved legereservasjon i følgende situasjoner:
 

  • Når det utleveres parallellimportert eller direkteimportert alternativ av originalen. Alle varenumrene er å betrakte som originalpreparat
     
  • Når det utleveres parallellimportert eller direkteimportert alternativ av generikumet. Alle varenumrene er å betrakte som det samme generikapreparatet


Dersom apoteket bytter mellom direkteimportert og/eller parallellimporterte alternativer av original eller generikum, skal den ekspederte varen beholde legereservasjonen.

Håndtering av bytte mellom direkteimportert/parallellimporterte alternativer i FarmaPro
Dette utføres på samme måte i FarmaPro 5.16 som i FarmaPro 5.14.

Legereservasjon på ekspedisjonen oppheves automatisk dersom apoteket velger å ekspederer et annet varenummer enn det som legen har bestilt på originalresepten.  Apoteket må intervenere via intervensjonsknappen for å velge varenummeret som skal ekspederes. Samtidig må det manuelt legge inn legereservasjon på ekspedisjonen.

Implementering i FarmaPro er ikke optimal. Vi vil vurdere om det kan implementeres en løsning hvor det det kan byttes mellom direkteimportert og parallellimporterte alternativer uten at apoteket aktivt må intervenere og registrere ny legereservasjon.

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring