Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Håndtering av opplysninger om foreldreansvar fra og med FarmaPro 5.20

Med FarmaPro 5.20 er det mulig å få informasjon om foreldreansvar. Med foreldreansvaret følger rettigheter til uttak av legemidler og informasjon om legemidler. Det er kommet flere spørsmål om dette, og bransjen ser derfor behov for å gå ut med felles informasjon til apotekene.


05.06.2018

Bakgrunn
Som apotekene er kjent med er det innført mulighet for oppslag i Personregisteret (PREG) hos Norsk Helsenett (NHN) fra versjon 5.20 av FarmaPro. Dette inkluderer mulighet for å få informasjon om foreldreansvar og rettigheter til uttak av legemidler og informasjon om legemidler. Det er kommet flere spørsmål om dette, og bransjen ser derfor behov for å gå ut med felles informasjon til apotekene.

Etter at vi innførte bransjeregler for informasjonssikkerhet i apotek i 2014, har vi fått mange henvendelser fra apotek som har etterlyst mulighet for å kontrollere om personen som vil hente reseptvarer/informasjon,  faktisk er forelder og har rett til å hente ut til barnet. Inntrykket er at apotekene har opplevd generell usikkerhet om rettigheter ved utlevering. Vi  har også fått meldt et tilfelle der en forelder ber om informasjon om barnets legemiddelbruk og det er tydelig at denne skal brukes i konflikt med den andre forelderen.

I den siste tiden har vi arbeidet sammen med apotekkjedene for å klargjøre hvordan dette skal håndteres. Reglene finnes beskrevet i de reviderte rutinene som vil tre i kraft med innføring av EUs- personverndirektiv – Personvernforordningen, se tidligere nyhetssak om dette.

Generelt
Den som har foreldreansvar er ansvarlig for å følge opp barnet medisinsk. Biologiske foreldre samt adoptivforeldre kan ha foreldreansvar. Dette betyr at fosterforeldre eller andre ikke har foreldreansvar.

Gifte foreldre får automatisk felles foreldreansvar.

Samboere får også automatisk felles foreldreansvar for barn født etter 2005, så fremt de har samme adresse når barnet er født og farskapet meldt. For barn født før 2005 må foreldrene spesielt avtale delt foreldreansvar og melde det til Skatteetaten. Apotek kan oppleve at noen fedre ikke er klar over at de ikke har foreldreansvar.

Foreldre kan miste foreldreansvar ved dom.

Alle som rettmessig kan ha foreldreansvar kan oppføres med foreldreansvar i folkeregisteret dersom det inngås avtale mellom foreldrene. Foreldreansvaret må meldes til Folkeregisteret hvis det ikke er gjort automatisk.

Rutine i apotek
I henhold til den nye rutinene skal apotekene undersøke om kunden har foreldreansvar ved oppslag i PREG. Hvis kunden har foreldreansvar kan det leveres ut. Hvis kunden ikke har foreldreansvar må kunden få fullmakt fra person med foreldreansvar. Det kan etter skjønnsmessig vurdering avvikes fra kravet om at forelder skal være oppført med foreldreansvar dersom det anses som «påtrengende nødvendig» av pasientsikkerhetsmessige hensyn. Husk at fullmakt også kan fås over telefon, jamfør rutine 1.

Ved utlevering til barn som ikke er innført i PREG (f.eks. barn av EØS-borgere) må apoteket vise aktsomhet og skjønn.

Dersom ingen av foreldrene er oppført med foreldreansvar i PREG, kan fylkesnemnda ha besluttet at de biologiske foreldrene skal fratas foreldreansvaret. Da skal det opprettes verge for barnet. Vi antar at det i disse tilfellene gjelder krav om dokumentasjon på at kunden er verge eller har fått vergefullmakt, men vi vil for sikkerhets skyld undersøke saken nærmere. Inntil det er avklart må apoteket vise skjønn. Ved behov kan det eventuelt konfereres med fastlegen før utlevering.

Informer eventuelt far som ikke er oppført med foreldreansvar om at foreldreansvar kan avtales med mor og meldes skriftlig til Skatteetaten for innføring i Folkeregisteret.
 

Astrid Marie Reksnes, 05.06.2018


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring