Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Håndtering av problemer knyttet til refusjon for medisinsk utstyr

Ved innføring av e-resept er det strengere kontroll av at HELFOs regelverk for rekvirering av medisinsk utstyr følges.


24.09.2012

For å hjelpe leger og apotek til å håndheve regelverket, er det innført såkalte ”strukturerte vilkår”. Det innebærer at apoteksystem og legesystemer skal kunne bruke disse vilkårene slik at rekvirering og ekspedering blir korrekte. På legesiden kan ikke dette automatiseres fullstendig for medisinsk utstyr. Rekvirent må også ha kjennskap til noen overordnede prinsipper i regelverket og i løsningen.


I HELFOs regelverk er det krav om at noen varer bestilles på såkalt artikkelgruppegruppenivå dersom de skal refunderes. For eksempel vil ikke Bleiebukser kunne leveres ut på en resept som er bestilt på varegruppenivået Inkontinens. Legen må sende to resepter dersom det er behov for både bleier og for bleiebukser. Hvis det står Inkontinens på resepten og pasienten både skal ha bleier og bleiebukser, må apoteket ta kontakt med legen for å få legen til å legge inn en resept på bleiebukser i tillegg.


Erfaring hittil har vist at rekvirent ofte gjør feil, og at apotek må ringe lege for å bestille resepter hvor det er krav om rekvirering på artikkelgruppenivå. Forutsetningen for at legen skal gjøre det riktig varierer også mellom legenes epj-systemer. Forskrivningsmodulen (FM) fra Helsedirektoratet, er det eneste systemet som foreløpig er tilpasset ”strukturerte vilkår”. Tilpasning til ”strukturerte vilkår” medfører at legen vanskeligere kan gjøre feil, men som nevnt over må legen ha kjennskap til de grunnleggende prinsippene. Øvrige rekvirentsystemer er foreløpig ikke tilpasset ”strukturerte vilkår”. FM brukes av majoriteten av legekontorene.


Vi har diskutert problemet med Helsedirektoratet og HELFO og blitt enige om følgende tiltak:

- Helsedirektoratet har endret og spisset informasjonen rundt dette punktet i sine generelle informasjon på nettsidene rettet mot leger. I sine møter med leger i ulike distrikt blir dette temaet også grundig belyst av direktoratet.

- De fleste legekontor bruker EPJ-systemene WinMed2 eller Vision som er integrert med Forskrivningsmodulen (FM). Helsedirektoratet har utarbeidet brukerveiledning der dette beskrives, og er i ferd med å få på plass en ny modul i sin opplæringsvideo for legene der rekvirering av medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler beskrives grundig. Den oppdaterte videoen blir lagt ut på nettsiden i september 2012. Opplæringsvideo ligger på www.eresept.no under fanen Legekontor og Forskrivningsmodulen. Det sendes brev til de aktuelle legene om videoen.

- Vedlagt følger en oversikt fra HELFO over hvilke varegrupper legen må bestille på artikkelgruppenivå. Dette kan bidra til at apotek får oversikt over kravene som er stilt til legene og kan bidra til å gjøre kommunikasjonen med legene enklere.

- Helsedirektoratet undersøker hvor implementering av ”strukturerte vilkår” ligger i løypa for øvrige legesystemer. Apotekforeningen har bedt om at Helsedirektoratet legger press på leverandørene for å få dette implementert.



Den strengere håndheving av regelverket som følger av e-resept kan medføre økt tidsbruk i apotekene, da det kan være behov for utvidet dialog med lege og kunde. Forhåpentligvis vil de tiltak som settes i verk bedre situasjonen slik at legene oftere bestiller korrekt. Helsedirektoratet ber oss også påpeke at de forventer at problemene kun vil være til stede i innkjøringsperioden til legene har lært seg korrekt praksis.


Vedlegg: Oversikt fra HELFO over varegrupper legen må bestille på artikkelnivå (Excel)




TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring