Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Høie fikk se e-resept i praksis

Bent Høie (H), leder av Stortingets helse- og omsorgskomite, var torsdag 25. august på besøk ved Apotek 1 Stord. Høie ønsket å se nærmere på hvordan e-resept fungerer i praksis. Apoteker Steinar Vik gav en innføring i systemet og fikk også vist hvordan apotekfarmasøyten arbeider for tryggere legemiddelbruk.


29.08.2011

Høie fikk se e-resept i praksis
Apotek 1 Stord tok i bruk e-resept i mai 2011, og er det første apoteket i landet som også bruker systemet til forsendelse av pasientmedisin i stor skala. Det er klart det var spennende med oppsart av e-resept, spesielt med tanke på alle fjernkunder i våre to nabokommuner som ikke har apotek, sier apoteker Steinar Vik. Innføring av e-resept har derimot gått over all forventning i Sunnhordaland, og nå er systemet klart for å rulles ut i hele landet.

Farmasøytkontroll fortsatt viktig
Demonstrasjonen av systemet ble gjennomført i samarbeid med et legekontor i nabokommunen, og Høie fikk på denne måten følge en fiktiv resept gjennom systemet. En Ola Nordmann kunde var også lagt inn i systemet, slik at Høie fikk demonstrert hvordan apoteket avdekker uheldige legemiddelkombinasjoner.

Problemet med overføringsfeil fra papir-resept til datasystem er selvsagt borte ved e-resept, men Høie fikk demonstrert at en farmasøytkontroll er mye mer enn å sørge for at resepten blir ekspedert nøyaktig etter legens anvisning. Farmasøyten jobber for trygg legemiddelbruk, og det kan noen ganger bety at en resept ikke bør ekspederes i det hele. Erfaring viser at omtrent 1 av 50 resepter vil by på utfordringer som må avklares med legen før resepten kan ekspederes.

Økt samhandling
Bent Høie sier han nå har fått sett hvordan dette systemet gir bedre sikkerhet i flyten av informasjon mellom lege og apotek, uten sjanser for overføringsfeil. I tillegg vil systemet også gi melding tilbake til legen ved ekspedering av resepten, noe som gir en helt ny og bedre samhandling mellom lege og apotek. Nå vil legen kunne se hvilke endringer apotekfarmasøyten har gjort, for eksempel gjennom generisk bytte under ekspedisjonen. I tillegg vil legen kunne se om den foreskrevne medisinen faktisk blir hentet ut på apoteket.

Høie er utålmodig
Ordningen med e-resept fungerer nå svært godt ved Apotek 1 Stord, og Høie undres over at ikke hele landet tar systemet i bruk med det samme. Steinar Vik sier at kjededriften i apotekene gjør at vi kan ta i bruk nye systemer på kort tid. Det er et mål at alle apotek skal ta systemet i bruk i løpet av neste år.

Kjernejournal er neste steg
Under demonstrasjonen av farmasøytkontroll i apoteket, fikk også Høie se hvordan apoteket kan avdekke uheldig legemiddelbruk der en pasient bruker flere leger samtidig. Vi vet for eksempel at eldre har kontakt med i gjennomsnitt 8 ulike leger per år, gjennom fastlege, legevakt, spesialister og sykehus. Dersom pasienter bruker sitt faste apotek, vil datasystemet fange opp uheldige legemiddelkombinasjoner også der pasienten har resepter fra ulike leger. Høie pekte på at dette er en av hovedfordelene med etablering av en felles kjernejournal. Høie mener at etablering av kjernejournal nå må følge som en naturlig utvikling av den økte samhandlingen som er etablert gjennom e-resept.

- Apotekfarmasøyten da må ha tilgang til legemiddel-listen i kjernejournalen for å kunne sikre riktig og trygg legemiddelbruk hos pasienten, understreket Vik.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring