Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Høie svarer Lysbakken om morfinmangel

Helse- og omsorgsminister Bent Høie trekker frem apotekenes ordning med serviceproduksjon som en viktig bidragsyter for å løse morfinmangelen ved norske sykehus. Høie forteller at den nasjonale produksjonen vil kunne økes ytterligere dersom leveringssvikten vedvarer.


25.02.2014

Høie svarer Lysbakken om morfinmangel

Viktig bidrag fra Serviceproduksjon. (Foto Bjørn Stuedal)

Stortingsrepresentant og SV-leder Audun Lysbakkens sendte 17. februar skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie der han bl.a. ba om svar på hva ministeren gjør for å sikre tilførselen av morfin til helsevesenet.
 

Må sikre et godt samarbeid

I svaret til Lysbakken skriver Høie at det økende antallet tilfeller av leveringssvikt for legemidler i Norge skyldes forhold utenfor landets grenser. Han viser til andre vestlige land som opplever tilsvarende utfordringer med forsyningen, og mener det er viktig med internasjonalt samarbeid for å håndtere utfordringene på lengre sikt.  


For å sikre god legemiddelberedskap i Norge, mener Høie det er avgjørende å sikre et godt samarbeid mellom statlige myndigheter, sykehusene og aktørene i forsyningskjeden.


– Normalt er det mulig å bruke alternative legemidler i mangelsituasjoner, og Statens legemiddelverk gir råd og informasjon til leger, pasienter og apotek. Videre gir den norske apotekproduksjonen muligheter for å avhjelpe langvarig leveringssvikt fra legemiddelindustrien for enkelte legemidler. For visse viktige legemidler er det også vurdert nødvendig å ha beredskapslagre. Morfin fra beredskapslageret har vært brukt i denne konkrete situasjonen, og har bidratt til at tjenesten har fått bedre tid til å etablere endrede rutiner med bruk av alternative pakninger, sier Høie.

 

Kort om Serviceproduksjon
Serviceproduksjonsordningen skal gjennom småskalaproduksjon av legemidler dekke gapet mellom det legemiddelindustrien produserer, og det som produseres etter den enkelte resept. Dette bidrar til at sluttbruker får tilgang til legemidler og handelsvarer som ikke tilbys av andre aktører. Sortimentet består av om lag 200 varenummer som produseres av seks produksjonsenheter.

Sortimentet består av både reseptpliktige og reseptfrie legemidler, kosmetiske preparater og produkter til teknisk bruk. Apotekforeningen er produkteier for preparatene på vegne av norske apotek. Serviceproduksjon forvalter Apotekforeningens produkteierskap og ivaretar alle oppgaver knyttet til apotekpreparatene.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring