Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Høie vil ha apotekresept

Stortingsrepresentant fra Høyre, Bent Høie, vil foreslå for Stortinget å innføre en ordning med direkte utlevering av reseptpliktige legemidler fra apotek – såkalt apotekresept. Dette overrasket han publikum og meddebattanter med i paneldebatten på tampen av Farmasidagene.


18.11.2011

Av Frode Alne Bolin, Apotekforeningen

Bent Høie, som leder Stortingets helse- og omsorgskomité, stilte til debatt om temaet ”Hvordan finansiere farmasøytiske tjenester?”. En annen av debattantene var fagdirektør i Boots Norge, Margrethe Sunde:

- Min utfordring til deg, Bent: Kan du ikke bare slenge deg frempå og foreslå apotekresept? Den dagen du gjør det, skal jeg juble høyt, var meldingen fra Sunde.

- Da kan du bare begynne å juble med en gang, fordi den 6. desember kommer jeg til å foreslå for Stortinget at vi vedtar at apotekresept snarest mulig skal innføres, svarte Høie.

Flere oppgaver til farmasøytene
Tidligere i debatten hadde Høie gitt uttrykk for at han synes det går altfor langsomt å ta i bruk farmasøytisk kompetanse.

- Vi må begynne med å implementere de tingene som vi allerede vet at fungerer, som legemiddelgjennomganger. Jeg mener at vi kan avlaste fastlegene på en del oppgaver, for eksempel det å fornye resepter. Der må det være unødvendig å sende pasientene innom legekontoret, det er jeg sikker på at farmasøytene kan ordne, mente Høie. Han ønsket også å innføre en ny kategori for legemidler, som han mente burde bli reseptbelagte på en slik måte at pasientene var sikret å få god informasjon om hvordan legemidlene skulle brukes.

- Også denne oppgaven må det være naturlig at farmasøytene i apotek kan få, sa Høie.

Unødvendige profesjonsstrider
Pål Rydstrøm fra Pfizer tok opp profesjonsstridigheter mellom de forskjellige aktørene på legemiddelfeltet, og hvordan dette kan skygge for de gode løsningene.

- I dag bruker vi legemidler feil i stort omfang. Vi er nødt til å skille mellom hva som er profesjonsuenigheter, og hva som er diskusjon om hvordan vi kan få til bedre legemiddelbruk. Vi må heller fokusere på å forene interessene, ellers har vi lite å formidle videre til politikerne, var Rydstrøms oppfordring.

Sunde fra Boots tok denne tematikken videre:

- I næringslivet kalles det sunn konkurranse, mens i helsevesenet kaller vi det profesjonsstrid, sa hun, før hun slo fast:

- Dette er helt unødvendig. Her er det jobb nok til alle!
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring