Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Høie vurderer å forsterke rådgiverrollen til apotekfarmasøyten

– Positive signaler fra helseministeren, og viktig at KrFs Olaug Bollestad engasjerer seg for riktig legemiddelbruk, mener Apotekforeningens Per T. Lund.


23.01.2015

Høie vurderer å forsterke rådgiverrollen til apotekfarmasøyten

KRFs stortingsrepresentant, Olaug Bollestad vil vite hva helseministeren gjør i påvente av Stortingets behandling av den varslede legemiddelmeldingen, for at pasientene skal få større effekt og bedre resultat av legemiddelbehandlingen sin?

Helseminister Bent Høie mener apotek er et godt lavterskeltilbud til helsetjenester og sier det blir interessant å følge erfaringene fra prosjekt Medisinstart.


– Feil legemiddelbruk er et samfunnsproblem. Minst 1000 mennesker dør hvert år på grunn av feil bruk og det koster samfunnet 5 til 10 milliarder. Vi mener apotekene kan spille en viktig rolle for å få ned disse tallene og har derfor store forventninger til legemiddelmeldingen, sier Lund.


Spørsmålet Høie måtte svare på kom fra KrFs stortingsrepresentant Olaug Bollestad, da hun i forrige uke stilte spørsmål om hvordan pasientene skal få større effekt og bedre resultat av legemiddelbehandlingen sin.


Bollestad uttrykte i sitt brev til helseministeren bekymring for at man kun pøser på med politiske meldinger uten å komme med landsdekkende tjenester som kan komme pasientene til gode raskt, slik at de får bedre legemiddelbehandling.


Bollestad trekker frem pasientenes møte med farmasøyten som noe som kan utnyttes bedre, og peker på at apotekfarmasøyten kan brukes mer aktivt overfor de gruppene som har størst problemer med legemiddelbehandlingen.


Apotekene skal sikre at legemidlene brukes riktig

Høie erkjenner i sitt svar til Bollestad at det er store samfunnsmessige kostnader knyttet til feil bruk av legemidler. Han viser til pasientsikkerhetsprogrammet som et forbedringstiltak som er iverksatt. Han utelukker ikke at apotekfarmasøyten vil bli brukt mer i fremtiden.


– Hovedaktiviteten i et primærapotek er å ekspedere legemidler og sikre at legemidlene brukes riktig. Apotekloven stiller krav om at apotek skal sørge for at de som kjøper legemidler, har tilstrekkelig informasjon til at legemidlene kan brukes riktig. Fordi apotek er et godt lavterskeltilbud til helsetjenester, er det også viktig å vurdere tiltak hvor man ser på hvordan man kan forsterke rådgiverrollen en apotekfarmasøyt har, og dette vil vi komme tilbake til i legemiddelmeldingen. I den anledning blir det interessant å følge erfaringene fra prosjektet ”medisinstart” som gjennomføres i apotekene, skriver Høie. 


  


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring