Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Høringsuttalelse fra NAF om innføring av klassepris

NAF har avgitt høringsuttalelse til følgende sak oversendt fra Statens legemiddelverk: Innføring av klassepris.


12.11.2004

Bakgrunn
Forslaget til innføring av klasseprissystem er en oppfølging av Stortingets vedtak ifm behandlingen av statsbudsjettet for 2004 (jf Sosialkomiteens budsjettinnst. S. nr. 11 (2003-2004)). Stortingets vedtak går i hovedsak ut på at Helsedepartementet skal iverksette nødvendige forskriftsendringer slik at refusjonsprisen for Cipralex settes lik indeksprisen for citalopram, og refusjonsprisen for Nexium settes lik indeksprisen for omeprazol. Pasienter som av medisinske grunner eventuelt må ha Cipralex eller Nexium, kan få dette uten ekstra betaling etter individuell søknad i medhold av § 10a. Videre ligger det i vedtaket at Helsedepartementet bør forskriftsfeste at alle legemidler innenfor indeksprissystemet som produktutvikles etter samme prinsipp som Nexium og Cipralex av originalprodusent, refusjonsmessig blir behandlet på tilsvarende måte. Hovedbegrunnelsen for forslaget er å sikre at folketrygden ikke betaler mer enn det de dokumenterte kliniske effektene tilsier. Dette er et grunnleggende prinsipp i det norske refusjonssystemet.

Tiltaket må forstås som et mottrekk mot legemiddelindustrien, som setter store ressurser inn på å flytte forskrivning fra legemidler med generisk konkurranse til nye, meget nær beslektede legemidler med patentbeskyttelse. Myndighetene kan med et tiltak som klassepriser oppnå prisdynamikk også innenfor patentområdet, som erfaringsmessig har vist seg særdeles vanskelig. For myndighetene vil denne type tiltak gi en utvidet mulighet til å styre legemiddelkostnadene som dekkes av folketrygden gjennom redusert refusjonspris, samtidig som pasientene gis et fullgodt medisinsk alternativ.

Utfordringer
Systemet stiller imidlertid krav til både myndigheter, leger og apotek. Myndighetene må sikre seg et faglig og uavhengig beslutningsgrunnlag og påta seg informasjonsoppgavene som denne type offentlige helsepolitiske valg fører med seg. Legene og apotekene må på sin side fronte reguleringen overfor sine pasienter/kunder. Dette er gjennomførbart for alle parter hvis myndigheter, leger og apotek gjør felles sak.

Klasseprissystemet vil innebære betydelige utfordringer for leger og apotek med hensyn til gjennomføring og oppfølging. Dette gjelder ikke minst i forhold til møtet med pasienten/apotekkunden. I og med at apotekene ikke har bytterett innenfor klassen, blir det særdeles viktig at legene får klar og tydlig informasjon, bl.a. om den faglige vurderingen fra myndighetene, og om at det er meget viktig at de tar pasientene med i beslutningen basert på de nye bestemmelsene. Mangelfull informasjon vil i sin tur kunne påføre pasientene unødige belastninger, medføre en ubegrunnet arbeidsbyrde for apotekene og en unødvendig belastning for forholdet mellom apotek og kunde. Videre er det særdeles viktig at myndighetene samarbeider med apotekbransjen om å utarbeide informasjonsmateriell rettet mot apotekkunden, for å unngå at reformen undergraves og at apotekene blir stående alene med å forklare myndighetenes innsparingstiltak for pasientene.

Les brev til Statens legemiddelverk fra NAF av 08.11.2004: Høring - Innføring av klassepris.
Les vedlegg til brev til Statens legemiddelverk fra NAF av 08.11.2004: Høring - Innføring av klassepris
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring