Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Høst = lusetid

Like sikkert som at skole begynner i august, kommer det en oppblomstring av hodelus, og salget av lusemidler i apotek skyter i været. Månedene august til desember er de store lusemånedene, i følge salgstall fra Apotekforeningens bransjestatistikk. Fra juli til august er det nesten en dobling av salget av malation (Prioderm) og permetrin (Nix).


11.09.2006

 

I august ble det solgt 14 500 pakninger med lusemiddel fra apotekene, det samme antallet som i august i fjor. Tall fra tidligere år viser at september er toppmåneden for salg av lusemidler. I september 2005 ble det solgt 15 500 pakninger. I august i år ble det solgt lusemidler for 2,1 mill. kroner, mens månedsomsetningen i februar til juli var ca. 1,1 mill. kroner.

 

Figuren viser antall solgte pakninger med permetrin og malation fra januar 2005 til august i år. Salget øker kraftig fra juli til august, for deretter å synke gradvis utover høsten og vinteren. I løpet av hele 2005 ble det solgt 121 000 pakninger lusemiddel.
 
Malation (Prioderm og Malation), som har over 80 prosent av markedet, brukes både mot hodelus og flatlus. Det gjelder også for permetrin (Nix), som i tillegg kan brukes mot skabb.
 
- Hodelus dør ikke av seg selv. Derfor er det viktig at man selv sørger for å drepe og fjerne lus når man først har fått dem, sier fagdirektør Anne Elisabeth Smedstad i Apotekforeningen. Nix sjampo som inneholder permetrin, er førstevalget for spebarn og gravide, mens Prioderm liniment og Malation er førstevalget for alle andre. Lusekammer kan også være effektive, og bør uansett brukes i tillegg. Det har vært et økende problem med lus som er resistente mot disse stoffene, men andre legemidler finnes foreløpig ikke.

Både Nix og Prioderm/ Malation viser seg imidlertid stort sett effektive når kurene gjennomføres på riktig måte. Midlene skal bare brukes når det er påvist lus, og ikke ”for sikkerhets skyld”, avslutter Smedstad.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring