Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ikke kopiering av blåresepter

Rikstrygdeverket har tidligere krevet at apotekene må kopiere alle blåresepter som ikke er ferdig ekspedert.


05.12.2003

Apotekene har protestert kraftig på dette: Å ta 15 millioner reseptkopier oppfattes som meningsløs ressursbruk. Nå har både helseministeren og Stortinget grepet inn, og Rikstrygdeverket er bedt om å finne andre måter for å få bedre dokumentasjon for oppgjørskravene.

Stortingsrepresentant Harald Nesvik (F) stilte i midten av november følgende spørsmål til helseministeren i Stortinget: ”Apotekene er blitt forelagt en ny oppgjørsavtale som innebærer at det skal tas kopi av ikke-ferdigekspederte blåresepter, ordne disse i en bestemt rekkefølge og sende dem til trygdekontoret ved hvert oppgjørstidspunkt, to ganger pr. måned. Siden det må tas kopi (på begge sider) av ca 7,5 millioner resepter, innebærer dette nesten 15 millioner kopieringer. Anslagsvis vil dette koste ca 150 mill. kr. Vil statsråden stoppe dette forslaget som fortoner seg som meningsløst?”
 
Helseministeren svarte bl.a. slik: ”Jeg synes ikke denne løsningen er tilfredsstillende. (…) Jeg vil i et møte med Rikstrygdeverket senere i dag drøfte mulige alternative løsninger på kort sikt, og hvordan en kan sikre en samordnet og god framdrift på det som må bli den framtidige løsning, nemlig elektroniske resepter.”
Stortingets sosialkomite har i sin innstilling om statsbudsjettet også grepet inn i saken. En enstemmig komite uttaler her følgende: ”Komiteen er kjent med at det i en avtale mellom apotekene og Rikstrygdeverket fra Rikstrygdeverkets side er stilt krav om at apotekene skal sende inn fotostatkopi av reseptene, noe som vil bety behov for å kopiere ca. 15 mill. sider. Komiteen antar at dette vil føre til et unødig merarbeid og betydelige kostnader både for apotekene og for Rikstrygdeverket, og dessuten skulle en tro at det ville være mulig å håndtere denne informasjonsutvekslingen elektronisk. Komiteen er kjent med at departementet bidrar til å finne en annen løsning i forhold til dette.”
Etter at helseministeren og Stortinget har grepet inn på denne måten, er det åpenbart at Rikstrygdeverket må finne andre løsninger enn kopiering.
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring