Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ikke lenger egenandelsrabatt på trygdens regning

For refusjonsberettigede kopilegemidler fikk apotekene tidligere refundert trinnprisen fratrukket den egenandel kunden betalte. Samtidig var det mulig for apotekene å redusere kundens egenandel, og dermed øke refusjonsandelen, ved å operere med et lavere beregningsgrunnlag for egenandelen enn trinnprisen.


09.07.2007

Dette kunne gjennomføres ved å prise legemidlet lavere enn trinnprisen. Denne muligheten for apotekene til å utdele egenandelsrabatter på trygdens regning er nå stoppet. Fra 1. juli refunderer ikke staten lenger trinnpris dersom denne er høyere enn den faktiske utsalgsprisen.

– Hvis dette hullet ikke hadde blitt tettet, ville vi til slutt opplevd at trinnprisproduktene i enkelte apotek ville blitt priset til null kroner, uten at apotekene ville tapt et øre siden trinnprisen uansett ville blitt refundert, sier adm. direktør i Apotekforeningen, Kai Finsnes. Han er glad for at det ikke lenger er lov til å ”konkurrere” om å la trygden betale mest mulig av kundens egenandel.

– Slik ”konkurranse” er klart i strid med intensjonene i regelverket for egenbetaling, og bør ikke være noe som apotekene kan sette i verk etter eget forgodtbefinnende, sier han.

Les artiklene fra Aftenposten 3. juli om temaet:
 

Apotekforeningen: - Hull i regelverket
 

Aftenposten Morgen 03.07.2007

- Vi har sett på dette som et hull i regelverket: At det er lov for apotek å tilsynelatende selge et legemiddel til lav pris, men likevel få full pris fra folketrygden, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.  

Han viser til at statens kostnader øker når apoteket setter ned prisen: Når apotekene setter ned prisen på et legemiddel til under den statlige refusjonssatsen - på fagspråket kalt trinnprisen - reduseres også pasientens egenandel. Etter dagens system gis likevel full refusjon for trinnpris til apoteket.

Fordi staten da også kompenserer for lavere egenandel fra pasienten, øker statens utgifter.
- Men mister ikke apotekene også et incentiv til å sette ned prisen?
- Nei. Med den endringen som nå kommer, får vi derimot en reell priskonkurranse.
- Hvorfor selger frittstående apotek legemidlene billigere enn kjedeapotek som har mye større forhandlingsmakt?
- De frittstående apotekene må selv redegjøre for sine egne priser. I den grad de får full pris refundert fra folketrygden uansett, er det ikke vanskelig å utad operere med en lav egenandel. Hvis de har reelt lavere priser, vil ikke dette påvirkes av endringen.
- Konkurransetilsynet mener forskriftsendringen vil fjerne det korrektiv frittstående apotek er i forhold til hva som er riktig refusjonspris?
- Konkurransetilsynet kan ikke ha forstått problemstillingen. I dag mottar alle apotek samme betaling uansett, nemlig trinnpris. Endringsforslaget åpner for at apotekene kan konkurrere på å ta imot minst mulig betaling totalt sett - altså ekte priskonkurranse i stedet for en konkurranse om å lempe størst mulig del av pasientens regning over på trygden.
 

Tvinges til pilleprishopp

Aftenposten Morgen 03.07.2007
Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad, Alf E. Magnussen
 

Apotek som står utenfor de tre store kjedene, er billigst. Men nå vil prisene på legemidler trolig gå opp også her. Det mener både Konkurransetilsynet og de kjede-uavhengige apotekene.
- Det er et paradoks at vi som er 15 apotek i et innkjøpssamarbeid, greier å selge billigere enn apotekkjeder med flere hundre apotek, sier apoteker Felix Ally, talsperson for de frittstående apotekerne i innkjøpssamarbeidet Apotekgruppen.

Endret fra 1. juli.
Staten refunderer i dag brorparten av pasientenes utgifter til reseptbelagte legemidler. For kopilegemidler refunderes i dag en fast pris til apotekene, uavhengig av om apotekene faktisk selger dem billigere til kunden. Fra 1. juli refunderer staten bare faktisk utsalgspris fra apotek for legemidler som det finnes flere likeverdige varianter av, såkalte kopilegemidler eller generiske legemidler.
 
I utgangspunktet høres dette ut som et høyst rimelig kutt. Men fagfolk strides. De tre store apotekkjedene selger så å si alltid til den prisen staten re- funderer. Samtidig selger de fleste frittstående apotek medisiner billigere - og gjør der- med pasientens egenandel lavere.

Gir rabatter.
Frittstående apotek selger billigere fordi de i større grad enn kjedeapotekene lar fremforhandlede rabatter komme kundene til gode.
 
Det har ligget en ekstra `gulrot` der for å sette ned prisen, fordi lavere egenandel fra pasientene kompenseres av staten. Nå forsvinner denne gulroten. Staten sparer penger på omleggingen.
 
Forslaget om kun å gi refusjon for faktisk utsalgspris kommer fra Apotekforeningen, lobbyorganisasjonen til de tre apotekkjedene som eier over 90 prosent av landets apotek. De frittstående apotekene mener Apotekforeningens hensikt er å hindre priskonkurranse.
- Vi setter våre priser ved å legge den lovbestemte apotekavansen på innkjøpsprisene. Derfor er våre priser reelle, og de gjelder også når medikamentene ikke refunderes av staten, sier Ally.

Mindre konkurranse?
Både Konkurransetilsynet og Legemiddelindustriforeningen mener forskriftsendringen er dårlig begrunnet.
 
` Resultatet vil kunne bli økte priser for forbruker ved at den enkelte apotekeier ikke har incentiv til å selge generiske (byttbare) legemidler til lavere pris enn fastsatt trinnpris, ` skrev Konkurransetilsynet i sitt høringssvar. Trinnprisen er den prisen staten refunderer.
Tilsynet mener resultatet av endringen blir mindre kon- kurranse og påpeker at dagens ordning har fått de selvsten- dige apotekene til å selge en del legemidler betydelig billigere. Dette kan i seg selv tilsi at den statlige refusjonssatsen er for høy.
 
` Hvis frittstående selger betydelig billigere enn kjedeapotek, er det en indikasjon på at refusjonssatsen bør ned for alle, ` påpeker Konkurransetilsynet.
 
` Vi vil anta at den praktiske konsekvensen av dette blir at det blir svært få apotek igjen som bryr seg med å selge til en pris som er under trinnpris når de bare får refundert opp til den faktiske utsalgsprisen, ` skriver Legemiddelindustriforeningen i sin høringsuttalelse.
- Hvorfor selger frittstående billigere enn de mektige kjedene?
 
- Fordi vi har inngått avtaler direkte med produsentene av medisiner og inngått avtale med grossistene som begrenser grossistavansen, sier Ally.
 
Faktatekst: Tre store. Tre grossister, Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem, eier de fleste av landets 550 apotek. Drøye 30 apotek er fortsatt frittstående, 15 av dem er med i innkjøpssamarbeidet Apotekgruppen.

Høy grossistavanse
Aftenposten har gjennom en artikkelserie vist hvordan kjedemakten og felles eierskap for grossist og apotek har hindret konkurranse. Store priskutt på kopilegemidler fra legemiddelindustriens side har ikke kommet forbrukerne til gode, men blitt liggende i grossistleddet.
 
Prisregulering
Staten betaler brorparten av medisinene gjennom ordningen med blå resept. Statens system for å regulere prisen på kopilegemidler, der samme medikament finnes under flere ulike varenavn, kalles trinnprismodellen. Den innebærer trinnvise kutt i prisen på kopilegemidler det første året etter at det har inntrådt konkurranse.
 

Tre store
Tre grossister, Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem, eier de fleste av landets 550 apotek. Drøye 30 apotek er fortsatt frittstående, 15 av dem er med i innkjøpssamarbeidet Apotekgruppen.
 

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring