Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ikke optimalt for eResept på Koppang

De første elektroniske reseptene fra lege til apotek ble sendt i begynnelsen av mai i år. Pilotdriften i Stor-Elvdal kommune og Alliance apotek Koppang har gitt viktige og nødvendige erfaringer, men viser også at bruken av e-resepter foreløpig ikke er uten problemer.


12.08.2008

For å kunne bruke eResept har både legene og apoteket tatt i bruk nyutviklet programvare. Dette sammen med parallell innføring av helt nye regler for blåresepter har vært kompliserende i pilotdriften.

Ny programvare
eResept er kun tilgjengelig i apotekenes nye programvare FarmaPro 5.0. Helt tilsvarende vil eResept kun være tilgjengelig for legene i WinMed 3.0, som er en nyutviklet programvare fra Profdoc. WinMed 3.0 er et komplett elektronisk pasientjournalsystem (EPJ) som erstatter en tidligere versjon av WinMed.

For å bidra til å nå målet om pilotoppstart 5. mai, ble det tatt i bruk en midlertidig løsning på Alliance apotek Koppang. Reseptene blir hentet ned i FarmaPro 5.0 mens de ekspederes i FarmaPro 4.0. Dette er noe mer tungvint for apoteket, men apoteket og apotekeieren har akseptert denne løsningen i en overgangsperiode. Det er kun apoteket på Koppang i Stor-Elvdal som kommer til å benytte denne løsningen. Før flere apotek går i pilotdrift, vil FarmaPro 5.0 med en fullverdig løsning for eResept være på plass i apoteket.

På rekvirentsiden, blant legene, startet man imidlertid med en noe uferdig utgave av WinMed 3.0. Dette har medført at legene har meldt om store problemer med å få utført sine arbeidsoppgaver på en tilfredsstillende måte. Etter 5. mai har Profdoc jobbet kontinuerlig med å bedre løsningen på legesiden. Det er hittil gjort mange forbedringer, men legene melder fortsatt om problemer. Det er Stor-Elvdal kommune som eier legekontoret og som er Profdocs avtalepart. eResept-programmet ved Helsedirektoratet og Stor-Elvdal kommune vil sammen forsøke å finne en løsning på legenes problemer.

Videre piloter

- Erfaringene så langt viser at det er vesentlig at man i arbeidet fremover har fokus på kvaliteten i løsningene. I det videre piloteringsarbeidet i høst på Koppang og deretter på Elverum, er det vesentlig at eResept-programmet forsikrer seg om at systemene som ligger til grunn, ikke hindrer leger og apotek å utføre sine oppgaver på en tilfredsstillende måte, sier IT-rådgiver Astrid Marie Reksnes i Apotekforeningen.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring