Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Importforbud viktig for folks helse

- Dette er et viktig tiltak for å trygge folks helse, og bidrar til økt pasientsikkerhet, sier adm. dir. Per T. Lund i Apotekforeningen, i en kommentar til forslaget om å endre lovgivningen som regulerer privatimport av reseptpliktige legemidler.


04.09.2012

- Privat import av legemidler er en stor helsemessig utfordring, dels med tanke på faren for falske legemidler, men ikke minst fordi slik import av reseptpliktige legemidler i de aller fleste tilfeller skjer uten at lege er involvert. Derfor er det svært positivt at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nå foreslår at det skal bli ulovlig for privatpersoner å importere reseptpliktige legemidler også fra EØS-land. Både falske legemidler og ulovlige legemidler utgjør en betydelig trussel for helsen. Det raskt voksende omfanget av privat import gjør det nødvendig å sette inn nye, kraftigere tiltak, sier Per T. Lund.
I Helse- og omsorgsdepartementets forslag til lovendring, som i dag er sendt på høring, vil man også gjøre det enklere for tollmyndighetene å beslaglegge og destruere privatimporterte legemidler.
– Dette er et viktig tiltak, som jeg også tror er godt i samsvar med folks rettsoppfatning. At legemidler som er ulovlige å bruke eller er direkte helseskadelige, ikke skal kunne beslaglegges og ødelegges, er uforståelig, mener Lund.
- Helseministeren gir en viktig påminnelse når hun sier at ”God tilgang til nødvendige legemidler er sikret gjennom norske apotek og legemiddelgrossister, og apotek har systemer som forhindrer at falske legemidler når forbrukerne.” Et neste skritt bør være at det åpnes for at norske apotek innenfor strenge faglige rammer, kan sende reseptlegemidler til kundene via internettapotek. Det vil ivareta pasientsikkerhet på en god måte, sier Per T. Lund.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring