Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Influensamedisin fra i fjor kan fortsatt brukes

En ny influensasesong står for døren. Etter fjorårets influensapandemi, er Ola og Kari bedre skodd for en sesonginfluensa enn noen gang. I fjor kjøpte 400 000 nordmenn influensamedisinen Tamiflu. Trolig har en god del fortsatt disse medisinene liggende hjemme.


19.10.2010

– Tamiflu fra i fjor kan trygt brukes om man skulle blir influensasyk i år, men forhør deg med legen eller apoteket før du begynner behandling, er rådet fra fagdirektør Hilde Ariansen i Apotekforeningen

Utvidet holdbarhet
Mange av Tamiflu-pakningene som ble solgt i fjor høst var merket med holdbarhet til januar eller februar 2010. Produsenten har imidlertid garantert en holdbarhet på to år utover den opprinnelige holdbarhetsdatoen. – Dette betyr at selv om det står at Tamiflu-pakken bare er holdbar til januar eller februar 2010, så kan medisinen trygt brukes helt frem til ut på nyåret 2012, Hilde Ariansen. Hun oppfordrer likevel folk som vurderer å starte Tamiflu-behandling med medisin de har liggende, om først å ringe legen eller apoteket.

Typiske influensasymptomer er akutt feber (over 38 grader) med luftveissymptom som hoste, vond hals eller tung pust og allmennsymptom som sykdomsfølelse, kroppsverk eller hodepine.

Det er viktig å huske at behandling med Tamiflu må starter så fort som mulig og senest innen 48 timer etter at man har blitt syk med en eller flere av de nevnte symptomer, for at den skal ha effekt. Tamiflu hindrer ikke influensa, men kan gjøre symptomene mildere og plagene færre.

Husk hygienen
- Det ble kjørt store kampanjer for å lære oss bedre håndhygiene og nyse- og hostetekniker i fjor, for å redusere smittepresset. Vask deg skikkelig på hendene flere ganger om dagen, og host og nys i albuekroken, ikke i hånden, er de viktigste rådene. Vi kan håpe at de gode vanene fra i fjor høst har festet seg, eller at de i hvert fall kan tas frem igjen nå når vi går inn i en ny influensatid, sier Hilde Ariansen i Apotekforeningen.



Influensaråd:

Dette er symptomene:
Typisk influensa starter plutselig. I løpet av noen timer går man fra å være frisk og rask, til å føle seg allment ordentlig dårlig. En får frysninger, feber, hodepine, det verker i musklene i hele kroppen og en får tørrhoste.

Unngå smittespredning:
  • Vask hendene ofte og grundig
  • Bruk albuekroken når du må hoste eller nyse
  • Bruk alkoholholdige desinfeksjonsmidler om håndvask ikke er mulig
  • Bruk papirlommetørkler og kast dem etter bruk
Hvem bør ta vaksine:
Alle som har fylt 65 år og barn og voksne med:
  • alvorlig luftveissykdom
  • kronisk hjerte-/karsykdom
  • kronisk nyresykdom
  • nedsatt immunforsvar
  • diabetes
I tillegg anbefales i år disse gruppene å ta vaksine:
  • Gravide i 2. og 3. trimester. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon
  • Voksne og barn med kronisk leversvikt
  • Voksne og barn med kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  • Voksne og barn med svært alvorlig fedme, dvs kroppsmasseindeks (BMI) over 40
Årets vaksiner er nå tilgjengelig i kommunene, og kan fås hos fastlegen og i en del kommuner på særskilte vaksinestasjoner.

Behandling med Tamiflu:
Tamiflu er et legemiddel til behandling av de som har blitt syke med sannsynlig influensa. Behandling med Tamiflu kan forkorte sykdomsperioden og mildne sykdomsforløpet. Behandlingen bør starte så tidlig som mulig etter du har blitt syk (helst innen 48 timer).

Mange av Tamiflu-pakningen som ble solgt i fjor er merket med en holdbarhetsdato som utløper enten i januar 2010 eller februar 2010. Da pakningen ble produsert var den godkjent med fem års holdbarhet. Etter dette har produsenten gjort undersøkelser som viser at kapslene beholder virkningen lenger enn fem år. Legemidlet er fortsatt virksomt også ved 7 års lagring.

Pasienter som merker influensasymptomer og ønsker Tamiflu-behandling må raskt kontakte lege for resept, slik at behandlingen kan starte innen 48 timer.

(Kilde: Folkehelseinstituttet og Helsedirektorartet)


Kontaktperson:
Hilde Ariansen, Fagdirektør
E-postadresse : hilde.ariansen@apotek.no - Telefon : 91588972 
Jostein Soldal, informasjonssjef
E-postadresse : jostein.soldal@apotek.no - Telefon : 91198662
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring