Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Informasjonen til unge apotekkunder skal bli bedre

NRK Forbrukerinspektørene har gjort stikkprøver i apotek, som viser at unge tenåringer får kjøpt reseptfri paracetamol uten å få informasjon eller råd om bruken fra de apotekansatte.


17.02.2016

Informasjonen til unge apotekkunder skal bli bedre

– Det er ingen tvil om at det er dyktige fagfolk med stor kunnskap om medisiner som jobber i apotekene. Nå må vi sørge for at denne fagkompetansen også kommer disse unge kundene til gode, sier Jostein Soldal i Apotekforeningen. (Foto Espen Solli)

– Dette har vært en vekker for oss i apoteksektoren. Det er ikke slik vi ønsker at det skal være. Så unge kunder bør få med seg informasjon og råd om bruk av reseptfrie medisiner fra apoteket, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

NRKs stikkprøver er gjort i 15 av over 830 apotek. I en undersøkelse TNS Gallup gjennomførte for apotekbransjen i fjor høst, oppga 70 prosent av apotekkundene at de alltid eller som oftest får informasjon om hvordan medisinene skal brukes.

Skjerper rutinene
– Likevel er dette noe det tas skikkelig tak i nå. For apotekene er disse stikkprøvene en viktig påminnelse om at vi hele tiden kan bli bedre på rådgivning. Alle apotekkjedene tar tak i dette på sentralt hold, og gir tydelig beskjed om at apotekene skal vise spesiell aktsomhet når de selger reseptfrie medisiner til mindreårige, forteller Soldal.

Apotekforeningen har undersøkt ungdoms holdninger til reseptfrie smertestillende medisiner, og funnene har gitt grunn til bekymring. Mange ungdom, særlig jenter, bruker mye paracetamol. Og svært mange har det alltid lett tilgjengelig.

– Vi er bekymret for den utviklingen vi ser, og tror at mange ungdommer har mistet respekten for reseptfrie legemidler i takt med at de har blitt lettere tilgjengelig. Men denne bekymringen må følges opp med at de apotekansatte blir flinkere til å dele av all den kunnskapen de har, sier Soldal, og legger til:

– Det er ingen tvil om at det er dyktige fagfolk med stor kunnskap om medisiner som jobber i apotekene. Nå må vi sørge for at denne fagkompetansen også kommer disse unge kundene til gode.

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring