Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Jodtabletter ved atomulykker

Siden november 2018 har myndighetene anbefalt alle under 40 år å ha jodtabletter lagret hjemme. Særlig gjelder dette gravid, ammende og barn under 18 år. Jodtabletter kjøpes reseptfritt i apotek.


23.10.2018



Egenberedskap

Jodix 130 mg (kaliumjodid) tabletter fra Orion Pharma ble fra 1. november 2018 tilgjengelig som reseptfritt legemiddel i pakninger på 10 og 100 tabletter i apotek. En 10-pakning vil dekke behovet for en familie på 5 personer ved en eventuell atomhendelse. Myndighetene ønsker at det skal være god tilgjengelighet til jodtabletter og ser gjerne at Jodix også selges via medisinutsalg. Jodix tabletter er ikke prisregulert, og apoteket / apotekkjeden bestemmer selv utsalgsprisen.

DSA har utarbeidet et informasjonsskriv om jodtabletter ved atomulykker.Informasjonsarket opplyser om:
• Hvorfor ta jodtabletter
• Når skal tablettene tas
• Hvem skal ta jodtabletter
• Dosering til barn under 3 år
• Hvem som ikke skal ta jodtabletter
• Hvor kan man finne mer informasjon

Informasjonsskrivet er også utarbeidet på andre språk enn norsk.

Det er svært viktig å gi riktig dose jod til små barn. Dosering til barn under 3 år er ikke oppgitt hverken på tablettboks, på ytterpakning eller i pakningsvedlegget. Det er derfor særlig viktig å gi ut pasientinformasjons-arket ved salg til personer/familier som har ansvar for barn under 3 år. Merk at det også er behov for målesprøyter for tillaging av doser til barn under 3 år.

Ved en atomulykke kan befolkningen ringe Helsenorge på 815 55 015 for å få svar på sine spørsmål. Til bruk i denne svartjenesten er det utarbeidet et dokument «Spørsmål og svar om jodtabletter». Her kan apotek finne gode og tydelige svar på spørsmål som kan forventes fra kunder.

Kommunenes beredskap
Kommunene har beredskapsansvar for barn og unge i den tiden de oppholder seg i kommunal barnehage eller på skole. De fleste kommunene har derfor jodtabletter som er levert fra statens beredskapslager. Beredskapstablettene Kaliumjodid Recip 65 mg har halv styrke i forhold til reseptfrie Jodix 130 mg tabletter.

LES MER:
På sidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet finner du mer pasientinformasjon, også tilgengelig på flere språk.
Strålevernet atomberedskap: www.dsa.no/atomberedskap
Jodix - SPC: https://www.legemiddelsok.no/_layouts/15/Preparatomtaler/Spc/18-12442.pdf

Oppdatert mars 2022


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring