Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Kan åpne for p-piller på farmasøytresept

Både komiteen og helseministerens er positiv til forslaget om å la farmasøyter få forskrive enkelte legemidler.


13.06.2014

Kan åpne for p-piller på farmasøytresept

Stortingets helse- og omsorgskomite har behandlet forslag fra KrF-representanter om tiltak for å forebygge uønskede svangerskap.

Helseminister Bent Høie skriver i brev til Stortinget at «En annen måte å gjøre prevensjonsmidler tilgjengelig på, vil være å la farmasøyter få forskrive enkelte legemidler. Å innføre en ordning med farmasøytforskrivning av enkelte reseptpliktige legemidler er til vurdering i departementet, og vil bli omtalt i legemiddelmeldingen som vi skal legge frem for Stortinget våren 2015.»

 

Et bredt stortingsflertall (Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Arbeiderpartiet og SV) støtter opp om dette, og sier følgende:

 

«Dette flertallet merker seg at statsråden i sitt svarbrev av 23. mai 2014 til komiteen framholder at det kan være aktuelt å øke tilgjengeligheten til prevensjon ved å la farmasøyter få forskrive enkelte legemidler. Apotekforeningen har ved tidligere anledninger tatt til orde for å etablere rekvireringsrett for farmasøyter, etter stramt definerte kriterier satt av myndighetene. Dette flertallet er enig i at direkte utlevering fra farmasøyt kan være med på å gjøre prevensjon enda bedre tilgjengelig, særlig for ungdom, slik at risikoen for uønsket graviditet reduseres.»

 

Administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund mener det er viktige og positive signaler fra både helseministeren og stortingskomiteen.  

 

– Farmasøytresept kan gjøre det enda enklere for unge jenter å ta i bruk p-piller, og dermed bidra til å få ned aborttallene. Økt tilgjengelighet gjennom apotek kan være ett viktig tiltak, mener Lund. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring