Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Klage på påstander om prissamarbeid i apotekbransjen

Norges Apotekerforening har registrert at NRK P1, P2 og Alltid Nyheter tirsdag 09.12.03 sendte et innslag om ny "korrupsjonslov" der reporteren kom med uriktige påstander om apotekbransjen i Norge.


18.12.2003

På NRK P2s Nyhetsmorgen, Økonominytt kl. 07.03, på NRK P1, Dagsnytt kl. 07.36 og på NRK Alltid Nyheter ved flere anledninger innledet reporter Petter Halvorsen med følgende om korrupsjon i offentlig sektor i Norge:

Statoils konsulentavtale i Iran og prissamarbeid i apotekbransjen, ja det er bare noen av skandalene som er blitt avdekket i det private næringslivet det siste året.

De samme påstandene om prissamarbeid rettes også i en artikkel som presenteres på internett.

Norges Apotekerforening vil gjøre NRK oppmerksom på at det verken foreligger en siktelse, tiltale eller en rettskraftig dom som sier at apotekbransjen har drevet med prissamarbeid. Konkurransetilsynet har gjennomført bevissikring hos noen av de største aktørene i bransjen for å få avkreftet eller bekreftet om det har forekommet brudd på konkurranselovens forbud mot prissamarbeid. NRKs reportasje må oppfattes som at et prissamarbeid er bekreftet eller bevist, noe som ikke er tilfelle.

Norges Apotekerforening er oppgitt over at NRK på denne måten forhåndsdømmer en hel bransje. Dette er i strid med både etiske retningslinjer og god journalistisk dømmekraft. Vi refererer til journalistenes Vær varsom-plakat punkt 4.5:
Unngå forhåndsdømming i kriminal- og rettsreportasje. Gjør det klart at skyldspørsmålet for en mistenkt, anmeldt, siktet eller tiltalt først er avgjort ved rettskraftig dom.
 

Norges Apotekerforening er innforstått med at det rettes kritisk søkelys mot en bransje som er deregulert etter 400 år med monopolsituasjon. Men vi har ingen forståelse for at bransjen blir gjenstand for uriktige påstander. Vi anser dette overgrepet så stort at vi vurderer å melde saken inn til Pressens Faglige Utvalg med mindre feilen blir rettet i henhold til Vær varsom-plakaten 4.13:
Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.

 

Oddbjørn Tysnes
Direktør

Brev fra NRK til NAF 12.12.2003
Nyhetsredaktør Per Anders Johansen svarer at NRK ikke ser noen grunn til å gi noen beriktigelse eller beklagelse i dette tilfellet. NRK mener at NAF i klagen gir saken et innhold som ikke stemmer overens med den faktiske teksten.

Brev fra NAF til NRK datert 18.12.2003
Presisering av klage på påstander om prissamarbeid i apotekbransjen.
Viser til svar på Norges Apotekerforenings brev av 10. desember d.å. Vi takker for svaret, men ser oss nødt til å oppklare noen misforståelser.

Norges Apotekerforenings klage retter seg mot et innslag sendt flere ganger der reporter Petter Halvorsen forteller lytterne at det er avdekket prissamarbeid i apotekbransjen. Bakgrunnen er Konkurransetilsynets razzia mot apotekbransjen. Redaktør Per Anders Johansen henviser i sitt svar til Statens legemiddelverks anmeldelse av apotekgrossister og -kjeder til Økokrim. Denne saken dreier seg om rapportering av indekspriser, og er en annen sak enn den reporter Halvorsen viser til.
 
Norges Apotekerforening har forståelse for at dette er komplisert, men vi forventer likevel at et så respektert medie som NRK bestreber seg på å unngå feil, særlig i kritikk av andre samfunnsaktører. For ordens skyld må vi også påpeke at Statens legemiddelverk ikke mener at det eventuelle bedrageriet skal ha kostet skattebetalerne 50 millioner kroner, som redaktøren skriver i sitt svarbrev, men at dette kunne ha påført Folketrygden økte utgifter, uten at dette har skjedd.
Norges Apotekerforenings klage retter seg ikke mot bruken av ordet "skandale" som er benyttet i reportasjen. Derimot mener vi NRK gjennom flere innslag tirsdag 09.12.03 bedrev forhåndsdømming når reporteren gjennom uttalelsen:
– Statoils konsulentavtale i Iran og prissamarbeid i apotekbransjen, ja det er bare noen av skandalene som er blitt avdekket…

Når reporteren påstår at det er avdekket prissamarbeid i apotekbransjen, viser dette til at et straffbart forhold er avdekket – siden prissamarbeid som kjent er ulovlig. Men, som vi har forsøkt å få frem, så foreligger det verken en siktelse, tiltale eller en dom av dette forholdet.
 
I vårt klagebrev skriver vi at Norges Apotekerforening er innforstått med at det rettes kritisk søkelys mot bransjen. Derfor blir det også litt underlig når redaktøren skriver at han har forståelse for at Norges Apotekerforening er kritisk til at vi fokuserer på saken. Norges Apotekerforening vil presisere at vi ser det som helt naturlig at medier, deriblant NRK, kritisk følger apotekbransjen. Men, som vi også påpekte i vårt forrige brev, vi har ikke forståelse for at apotekbransjen blir gjenstand for uriktige påstander. At det er avdekket prissamarbeid i apotekbransjen, er en slik påstand.
 
Vi er ikke tilfreds med at redaktøren "ser likevel ingen grunn til å gi noen beriktigelse eller beklagelse i dette tilfellet". Vi ber imidlertid om at NRK bestreber seg på å unngå uriktig informasjon og forhåndsdømming i den videre dekningen både av den aktuelle saken og av utviklingen i apotekbransjen.
 
Oddbjørn Tysnes
Direktør

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring