Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Klare for legemiddelsamtaler

- 29 farmasøyter er ferdig med kursingen, og klare for å tilby legemiddelsamtaler i apotekene sine, sier en fornøyd prosjektleder Agnes Gombos i Apotekforeningen.


14.02.2011

Klare for legemiddelsamtaler
Apotekbransjen har fått i oppdrag fra Helsedirektoratet å utvikle og gjennomføre en rekke legemiddelsamtaler med pasienter som bruker flere legemidler fast. Samtalene er del av et større prosjekt, der direktoratet har engasjert forskere ved Farmasøytisk Institutt til å gjøre en samfunnsøkonomisk analyse av nytten av legemiddelsamtaler i apotek.

Hele bransjen er med
I underkant av tretti apotekfarmasøyter skal gjennomføre samtalene og har gjennomført den obligatoriske opplæringen, i form av et kurs hos Apotekforeningen. Alle typer apotek er representert, men de fleste er primærapotek i østlandsområdet.

- Det er flott at hele apotekbransjen samarbeider om prosjektet og at vi har med farmasøyter fra alle typer medlemsgrupperinger. Vi er glade for de engasjerte farmasøytene som har meldt seg til å være med, sier prosjektleder Gombos. Hun forklarer at kurset har vært to samlinger av to dager, og at deltakerne i tiden mellom samlingene har gjort inntil tre øvelsessamtaler og skrevet rapport fra samtalene. Mye av grunnlaget for den andre opplæringssamlingen gikk på å evaluere og diskutere erfaringene fra disse prøvesamtalene.

Lavterskeltilbud
Tidligere undersøkelser har vist at mange legemiddelbrukere har spørsmål og bekymringer knyttet til sin legemiddelbruk. Dette gjelder særlig for de pasientene som bruker mange legemidler. Noen bruker også sine legemidler feil uten å vite om det, eller har lav motivasjon for sin legemiddelbehandling.

- Terskelen for å snakke med legen om dette kan for mange være høy, og det er ikke alltid det egner seg å ta opp slike problemstillinger med farmasøyten i resepturen. Legemiddelsamtalen foregår i uforstyrrede omgivelser og er en avtalt samtale mellom farmasøyt og legemiddelbruker som tar utgangspunkt i legemiddelbrukerens behov, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Hilde Ariansen.

- Legemiddelsamtaler i apotek er dessuten et lavterskeltilbud som kan nå mange brukere, og det er også en riktig ressursutnyttelse av den farmasøytiske kompetansen, påpeker Ariansen.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring