Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Kom i gang med forberedelser til Medisinstart

I mai skal pasienter som starter opp med ny hjertemedisin kunne be om Medisinstart på apoteket. På Apotekinfo finner du alt du trenger for å utføre tjenesten.


01.02.2018

Medisinstart er en tjeneste som retter seg mot pasienter som skal starte opp med en ny hjerte- eller karmedisin. Tjenesten inkluderer blodtrykkssenkende legemidler, perorale blodfortynnende og kolesterolsenkende statiner. Formålet er å fremme riktig legemiddelbruk og øke pasientens etterlevelse. Tjenesten består av to fortrolige samtaler mellom pasient og farmasøyt.

Apotekforeningen har engasjert Apokus til å utvikle materiell og opplæringsprogram.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger på det som ble laget for Inhalasjonsveiledning, og det som er utviklet for Medisinstart er laget over samme lest, forteller Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

Gå til ressurssiden Medisinstart på Apotekinfo

Anbefaler å begynne opplæringen nå
Opplæringen gjennomføres lokalt på apoteket og består av en kombinasjon av selvstudier og praktisk trening.

– Hovedtyngden av opplæringen for tjenestefarmasøyter og apotekpersonalet vil skje i mars og april. Men allerede nå har Medisinstart fått sin egen ressursside på Apotekinfo. Apotekansatte bør gå inn på Apotekinfo og begynne med å sette seg inn i gangen i opplæringsprogrammet. Faktaarkene om de mest vanlige legemidlene som inngår i studien er også tilgjengelig, sier Faksvåg, som oppfordrer alle til å følge med på Apotekinfo fremover.

– Vi kommer til å legge ut alt du trenger til å gjennomføre tjenesten i ditt apotek, så det er bare å lage en snarvei til ressurssiden på Apotekinfo først som sist. Alt faglig innhold skal være på plass innen 1. mars slik at apoteket har god tid til opplæring før tjenesten lanseres i mai.

Alle apotekansatte skal kunne informere om tjenesten til pasienter i målgruppen. Legen kan henvise til tjenesten og pasienten kan selv be om å få tjenesten.

Faglige e-læringskurs er klare til bruk
Selve tjenesten Medisinstart skal utføres av farmasøyter som har gjennomført opplæringsprogrammet og har et kompetansebevis signert av apoteker. Både reseptarfarmasøyter og provisorfarmasøyter kan bli tjenestefarmasøyter. 

Mange har allerede begynt å ta e-læringskursene i farmakoterapi.

– Har du ikke kommet i gang, er dette et godt sted å begynne. De ulike kursene og den praktiske treningen tar til sammen i underkant av en arbeidsdag. I tillegg til det må man sette seg inn i en del skriftlig materiell, som bransjestandard, tjenestemanual og faktaark, sier Fakgsvåg.

I løpet av tidlig mars vil alle apotek motta et startkit, som består av en perm som inneholder samtaleguider og faktaark, samt 50 pasientbrosjyrer om tjenesten og resepturark. 

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring