Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Kommentar til statsbudsjettet

For første gang i historien foreslås det en offentlig finansiert tjeneste utført av farmasøyter i apotek, i form av en veiledningstjeneste for pasienter som bruker inhalasjonslegemidler.


07.10.2015

Regjeringen la i dag onsdag 7. oktober kl 10 frem sitt forslag til statsbudsjett for 2016. I tillegg til en offentlig finansiert tjeneste for pasienter som bruker inhalasjonslegemidler, foreslås det endringer i apotekavansen. Prosenttillegg 2 kuttes fra 3,0 til 2,5 prosent, mens A- og B-tillegget økes fra 10 til 15 kroner. Også på flere andre områder foreslås det endringer.

Vi har lagt ut denne kommentaren på våre nettsider

Dette er de punktene i statsbudsjettet som er mest relevante for apotek:

Offentlig finansiert veiledningstjeneste for inhalasjonslegemidler
Det foreslås å innføre en prøveordning med en utvidet veiledningstjeneste for pasienter med astma eller kols. Tjenesten skal utføres av farmasøyter i apotek, og skal honoreres med 80 kroner pr gang. Til sammen er det bevilget 5 millioner kroner til dette, noe som tilsvarer betaling for veiledning for 62.500 pasienter.

Apotekavansen endres
Prosenttillegg 2 i apotekavansen foreslås redusert fra 3,0 til 2,5 prosent. Samtidig økes A- og B-tillegget fra 10 til 15 kroner. Endringene gir innsparingseffekt for statsbudsjettet fordelt på 20 mill kr i reduserte utgifter for folketrygden, og 10 mill kr i reduserte utgifter for helseforetakene. Effekten på apotekene og pasientbetalingen er ikke beskrevet i budsjettforslaget.
Forslagene endrer strukturen på apotekavansen i den retningen Apotekforeningen har bedt om. Regjeringen gir også uttrykk for at den er enig med Apotekforeningen i at slike endringer er et mål, når det i budsjettproposisjonen heter at «Endringene er i tråd med målsetningen om bedre samsvar mellom apotekenes fortjeneste og arbeidet med utlevering og legemidlet».

Overføring av mange legemidler til H-resept
Det foreslås å overføre finansieringsansvaret for legemidler innenfor legemidler til behandling av hepatitt C, legemidler til bruk ved våt makuladegenerasjon og legemiddelgruppene veksthormoner, blodkoagulasjonsfaktorer, immunstimulerende legemidler og anemilegemidler til de regionale helseforetakene fra 1. januar 2016. Hensikten er bl.a. å kunne gjøre det lettere å få rabatter gjennom anbud. Disse legemidlene har en samlet årlig omsetning på ca 1,2 milliarder kroner.

Stomi
I statsbudsjettet foreslås det at såkalte barrierekluter/hudfilmkluter ikke lenger skal dekkes av blåreseptordningen. Dette innebærer at produktgruppen fjernes fra produkt- og prislistene for inkontinens og stomi. Tiltaket gir en innsparing for folketrygden på ca 30 mill kr.

Uendret legemiddelomsetningsavgift
Legemiddelomsetningsavgiften for apotek beholdes uendret på 0,55 prosent av AIP.

Egenandeler
Den prosentvise egenandelen økes fra 38 til 39 prosent, men den maksimale egenandelen på 520 kr og det årlige taket på 2.185 kroner beholdes nominelt uendret.

Nettapotek og e-resept
Regjeringen foreslår å bevilge 25 mill kr til Helsedirektoratets arbeid med endringer i den tekniske e-reseptløsningen for å legge til rette for effektive nettapotekløsninger, og som samtidig ivaretar sikkerhet rundt helseopplysninger om enkeltpersoner. Det foreslås også å bevilge 41,3 mill kr til modernisering av den tekniske løsningen for formidling av elektroniske resepter og utveksling av basismeldinger (henvisning, epikriser mv.).




TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring