Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Kvinner mest, menn dyrest

Kvinner bruker mest legemidler, men mennenes legemiddelbruk koster mer per definerte døgndose. Det viser tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk.


05.06.2014

I 2013 ble det omsatt legemidler for 13,9 mrd. kroner på resept. Av dette var 51 prosent legemidler solgt til kvinner og 49 prosent til menn. Tilsvarende tall finner vi i 1. kvartal 2014. Når vi ser på antall Definerte døgndoser (DDD) har kvinner en andel på 55 prosent.

Ser man nærmere på hvordan forbruket er for ulike aldersgrupper, bruker kvinner gjennomsnittlig mer legemidler enn menn fra aldersgruppe 20-29 år og frem til og med aldersgruppen 50-59 (se fig. 1). Eldre menn bruker mer reseptlegemidler enn kvinner.



Egenbetaling
Av den samlede legemiddelomsetningen på resept på 13,9 milliarder kroner refunderte staten gjennom folketrygden og de regionale helseforetakene 10,1 milliarder kroner. Pasientene betalte i overkant av 3,8 milliarder av legemiddelkostnadene selv. Det aller meste av dette, 2,7 milliarder kroner, er salg på hvit resept hvor staten ikke refunderer noen av kostnadene. Nærmere 1,1 milliarder kroner gjelder egenandeler for blåreseptlegemidler.

Fordelingen av pasientbetalingen etter kjønn og aldersgrupper, se figur 3, viser at kvinner betaler en større andel av sine legemiddelkostnader enn menn for alle aldersgrupper. Dette kommer hovedsakelig av at kvinner har en større andel av legemiddelomsetningen på hvit resept (23 %) enn hva menn har (16 %). For blåreseptlegemidler er det en mye jevnere fordeling mellom kjønnene. Når det gjelder legemidler på blå resept, betalte både kvinner og menn 11 prosent av utgiftene selv.



Jo eldre, jo mere
Gjennomsnittlig omsetning på reseptsalg per innbygger var på 2 756 kroner i 2013. Omsetningen per innbygger øker, i likhet med forbruket, i hele aldersintervallet. Det eneste unntaket er menn i aldersgruppen 10-19 år, der det er både større bruk av doser og større utgifter per person enn for alderen 20-29 år. Gutter i denne aldersgruppen hadde en høyere gjennomsnittskostnad enn jenter i samme aldersgruppe. Blant barn og ungdom er det enkelte store kjønnsforskjeller i legemiddelbruken. For eksempel bruker gutter mer enn 3 ganger så mye legemidler mot ADHD som jenter. Et annet terapiområde der det naturlig nok er stor (nær 100%) overvekt av gutter gjelder blødersykdom.

I alderen 20 til 59 år hadde kvinner en høyere g jennomsnittskostnad enn menn, mens menn igjen har en høyere gjennomsnittskostnad fra og med 60 år og oppover. Den desidert største legemiddelgruppen, uavhengig av kjønn, er til behandling av hjerte og kretsløp, dvs. ATC-gruppe C (se fig. 2).


Blant menn er 39 prosent av legemidlene målt i DDD i denne gruppe, mens 27 prosent av kvinnenes forbruk gjelder denne gruppen. Samtidig har kvinner en mye høyere andel av sitt forbruk på ATC-gruppe G, enn hva menn har. Dette gjelder i stor grad prevensjonsmidler.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring