Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

La farmasøyten ordne reisesykemedisinen

Enkelte legemidler der det i dag kreves resept for behandling av ukompliserte sykdommer, bør kunne utleveres av farmasøyt uten resept fra lege. Reisesykemedisin til barn under 12 år, er ett eksempel.


09.08.2010

La farmasøyten ordne reisesykemedisinen
Av fagdirektør Anne E. Smedstad, Apotekforeningen

I juli ble det kjent at reisesyketabletter som har vært på markedet i mange tiår år ikke lenger anbefales til barn under 12 år. Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk har uttalt at årsaken er at man ikke har funnet god nok dokumentasjon, etter dagens krav, for bruk av dette legemidlet til barn. Det er ikke blitt farlig å bruke legemidlene til barn, det er den formelle dokumentasjonen som er mangelfull. Den offentlige legemiddelinformasjonsenheten RELIS bekrefter at reisesyketablettene på det norske markedet (Postafen og Marziné) er trygge å bruke til barn, og Kompetansenettverket for legemidler til barn oppfordrer foreldre til å få resept til barnet når man har behov for disse legemidlene, slik at man kan få korrekt dosering til små barn.

I 2009 ble det solgt nær 300 000 pakninger med reseptfrie reisesyketabletter fra apotek, 110 000 av dem (36 prosent) i løpet av de tre sommermånedene. I tillegg kommer salget fra butikker. Hvor stor andel av brukerne som er barn under 12 år kjenner vi ikke til, men det er rimelig å anta at svært mange foreldre kjøper reisesyketabletter til sine små barn før bil-, båt-, fly- eller togtur om sommeren. I løpet av året kan det godt være snakk om behov for et par hundre tusen resepter. Vi har respekt for Legemiddelverkets vurderinger, men er det strengt tatt nødvendig å belaste fastlegene med denne typen formaliteter, når alle egentlig mener at medisinene fortsatt er trygge også for barn under 12 år?

Apotekforeningen mener at enkelte legemidler der det i dag kreves resept for behandling av ukompliserte sykdommer, bør kunne utleveres av farmasøyt uten resept fra lege. Slikt salg av legemidler skal bare skje etter en samtale mellom kunden og en farmasøyt, og samtalen skal følge en fastlagt prosedyre med egne skjemaer og registreringsrutiner som sikrer riktig bruk. Legemidlet kan da utstyres med bruksanvisning på linje med legemidler som ekspederes etter resept fra legen.

Vi mener at reisesyke hos barn under 12 år er et godt eksempel på en slik ukomplisert sykdom. Andre aktuelle legemidler kan være ormekurer til hund og katt og Tamiflu ved influensasymptomer.

Hvis vi får en ordning med visse reseptlegemidler som kan kjøpes etter en egen prosedyre og samtale med farmasøyt, brukes farmasøytens kompetanse til beste for pasienten, samtidig som det øvrige helsevesenet blir avlastet.

Denne artikkelen sto på trykk i Dagbladet 9. august 2010.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring