Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

LAR-pasientene må likebehandles med andre

Behandlingen av pasienter under legemiddelassistert rehabilitering må normaliseres. De må få like rettigheter som andre hjemmeboende pasienter, og LAR-legemidlene bør finansieres over blåreseptordningen, mener Apotekforeningen.


17.10.2012

LAR-pasientene må likebehandles med andre
 - Apotekene har vært en viktig aktør på LAR-området helt siden oppstarten av legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Apotekenes hovedoppgave i LAR er å håndtere, istandgjøre og utlevere de aktuelle legemidlene, samt overvåke pasientenes inntak av legemidler når det kreves, sa fagdirektør Per Kristian Faksvåg til Stortingets Helse- og omsorgskomité under høringen om stortingsmeldingen ”Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk”.
 
Et viktig prinsipp i LAR-forskriftene har vært å gi et mest mulig likt behandlingstilbud og sørge for at prinsippet om normalisering blir gjennomført. Til tross for denne målsetningen, er det allikevel store ulikheter med hensyn til hvor utleveringen finner sted, og tjenestene som tilbys er avhengig av hvilke ordninger spesialisthelsetjenesten tilbyr der den enkelte bor.
 
- Vi opplever at normaliseringsprinsippet og LAR-pasientenes rettigheter er satt under press og at sykehus og kommuner strides om hvem som skal betale for kostnadene for overvåket inntak av LAR -legemidler. Det synes som om kampen for å slippe å ta regningen for disse kostnadene i stor grad er styrende for hvilken utleveringsordning som tilbys. Hensynet til pasientene kan da bli satt til side, sa Faksvåg i høringen.
 
Apotekforeningen mener at LAR-legemidlene og håndteringen av dem bør finansieres gjennom blåreseptordningen. Det ville representert likebehandling med andre hjemmeboende pasientgrupper med kronisk sykdom.
 
- Apotekenes helsepersonell skal møte alle pasienter med kunnskap, imøtekommenhet, innsikt og respekt, påpekte Faksvåg overfor Helse- og omsorgskomiteen.
 
 
Les Apotekforeningens skriftlige innspill til Helse- og omsorgskomiteen her.

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring