Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

- Lave priser skaper fare for legemiddelmangel

Nasjonal legemiddelbredskap sto på dagsordenen i Stortinget 24. april. Normalsituasjonen er nå at det er mangel på noen legemidler, sier stortingsrepresentant Sveinung Stenslands (H).


25.04.2014

- Lave priser skaper fare for legemiddelmangel

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (Foto: Bjørn Kvaal)

Bakgrunnen for debatten var Stenslands interpellasjon til helseministeren om legemiddelberedskap og sårbarhet i den norske legemiddelforsyningen.
 

- Legemiddelmangel synes å være et økende problem i Norge så vel som internasjonalt. Det er en økende tendens til både manglende forsyning og avregistreringer av legemidler i Norge. Begge deler skaper problemer for norsk helsepersonell og ikke minst pasientene våre, sa Stensland da han innledet til interpellasjonsdebatten i Stortinget torsdag 24. april.
 

Stansland mener at normalsituasjonen nå er at enkelte legemidler mangler.
- Det har blitt sånn at tross stadig bedre logistikk og rekordmange apotek i Norge mangler flere og flere legemidler i forsyningskjeden. Apotekforeningen har tatt ansvar gjennom sitt selskap, Serviceproduksjon. Det å produsere marginale legemidler er en risikabel forretningsidé, men å sikre denne typen virksomhet - små produsenter som kan snu seg raskt rundt om krisen oppstår - er etter mitt syn av nasjonal interesse, sa Stensland.

Helseminister Bent Høie deler i stor grad stortingsrepresentantens synspunkter. Han understreket at nasjonal produksjonskompetanse og produksjonsanlegg for legemidler er en faktor for å redusere sårbarhet i tilfeller med redusert forsyning av legemidler.
- Erfaringene fra i vinter med redusert tilgang på visse morfinpreparater illustrerer dette, sa Høie.
 

Sveinung Stensland var også opptatt av om den norske prispolitikken kan påvirke forsyningssikkerheten.
- Det som kan være en utfordring, er: Når det blir tomt i verdensmarkedet, hva skjer da? Blir Norge prioritert, eller blir det det ikke? Det er flere eksempler på at Norge ikke blir det. Norsk legemiddelpolitikk har vært preget av lave priser, så lave priser at det er fare for at Norge ikke blir prioritert i en mangelsituasjon, sa Stensland.
 

Også FrPs Harald T. Nesvik var opptatt av om prispolitikken kan påvirke Norges posisjon i et globalisert legemiddelmarked.
- Hvis vi hele tiden driver en politikk som presser priser, hvis vi gjør oss vanskelige i markedet samtidig som vi er en veldig liten del av det internasjonale markedet, blir vi ikke så interessante når det blir mangel på enkelte sorter legemiddel, sa Nesvik.


Les hele referatet fra debatten her [kl. 13:41:07]


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring