Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemiddelomsetningen 1 prosent ned

Det er totalt solgt legemidler for 3,8 milliarder kroner i løpet av årets første kvartal, en reduksjon på 1,0 prosent i forhold til samme periode i 2008. Den samlede omsetningen målt i definerte døgndoser (DDD) økte med 1,8 prosent, viser tall fra Apotekforeningens bransjestatistikk.


27.04.2009

Folketrygden har refundert legemidler for 1,5 milliarder kroner hittil i år. Dette er en nedgang på 2,1 prosent fra samme periode i fjor. Dette betyr at folketrygdens utgifter til legemidler er ca. 30 mill. kr. lavere enn tilsvarende periode i fjor.

Primærapotek har en reduksjon i legemiddelomsetning på 1,2 prosent. Sykehusapotekene har en omsetningsreduksjon på 0,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

Apotekenes totale omsetning var på 5,0 milliarder kroner i løpet av årets første kvartal, medregnet salg av handelsvarer. Dette er en økning på 1,3 prosent fra samme periode i fjor.

Mest omsatte legemidler – målt i kroner

Leddgiktmedisin på topp
I årets tre første måneder var etanercept (Enbrel) det mest omsatte legemiddelet fra apotek. Det ble solgt etanercept for 117,3 millioner kroner. Etanercept er et legemiddel som bl.a. brukes til behandling av leddgikt, når pasienten ikke har hatt tilfredsstillende effekt av andre legemidler. Salget av etanercept har hatt en kraftig vekst de siste årene, og har hatt en vekst på 5,5 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i 2008. Det er også to andre legemidler av samme type (TNF-hemmere) som ligger høyt på salgsstatistikken. Infliximab (Remicade) har omsatt for 80,0 millioner kroner hittil i år, men har en reduksjon på 6,6 fra i fjor. Adalimumab (Humira) ligger på 5. plass, og har omsatt for 60,4 millioner kroner så langt i år, en økning på 20,0 prosent fra 2008. Adalimumab (Humira) er det legemidle med størst relativ omsetningsøkning hittil i år. Disse tre immunmodulerende midlene (Enbrel, Humira og Remicade), har hatt en omsetning på til sammen for 257,6 mill. kroner, en økning på 4,2 prosent fra samme periode i 2008.

Salmeterol og andre midler ved obstruktiv lungesykdom (Seretide), som er et astma- og kols-legemiddel, er tredje mest omsatt i hittil i år. Det ble solgt Salmeterol og andre midler ved obstruktiv lungesykdom (Seretide) for 66,1 mill. kroner, en reduksjon på 2,6 prosent fra samme periode i fjor.

Blant legemidlene med størst relativ omsetningsreduksjon er atorvastativ (Lipitor). Omsetningsverdien av atorvastatin er redusert med 18,1 prosent fra 50,3 til 41,2 mill. kroner. At Atorvastatin (Lipitor) ble inkludert i trinnprissystemet i november 2008 og fikk et kraftig prisfall forklarer den store omsetningsreduksjonen. 

De 20 mest omsatte legemidlene står for 25 prosent av legemiddelomsetningen fra apotek.

Figur 1: Omsetning i mill. kroner av de 20 mest omsatte virkestoffene 1.1 til 31.3.2009
Remove image?


Mest omsatte legemidler – målt i definerte døgndoser (DDD)
Blodfortynnende legemiddel mest brukt

I årets første måneder var acetylsalisylsyre (Albyl-E), som er et blodfortynnende legemiddel mot blodpropp, det mest omsatte virkestoffet målt i definerte døgndoser (DDD). Forbruket av acetylsalisylsyre har økt med 2,4 prosent siden samme periode i fjor.

I årets første måneder var simvastatin, det nest mest omsatte virkestoffet målt i definerte døgndoser (DDD). Forbruket av simvastatin har økt med 6,1 prosent siden samme periode i fjor. Det viser at myndighetenes bestrebelser for å få en større del av brukere med behov for kolesterolsenkende legemiddel over på det rimeligste virkestoffet simvastatin, lykkes. Bruken av simvastatin målt i DDD er mer enn doblet på to år.


Atorvastatin (Lipitor) har hatt den største relative økningen i forbruk hittil i år med en økning på 17,0 prosent. Årsaken til forbruksøkningen må sees i sammenheng med prisfallet ved inklusjon i trinnprissystemet.

Figur 2: Omsetning i mill. DDD av de 20 mest omsatte virkestoffene 1.1 til 31.3.2009



TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring