Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemiddelsamtaler i apotek

Prosjektrapport fra pilotprosjektet Legemiddelsamtaler i apotek


11.02.2008

Målet med Legemiddelsamtale-prosjektet var å se om apotekene har mulighet, kompetanse, tid, ressurser og lokaler gode nok til å tilføre pasientene nyttig kunnskap om legemidlene gjennom en planlagt, strukturert og dokumentert samtale mellom farmasøyt og pasient. Samtalen tar utgangspunkt i pasientens spørsmål om egen legemiddelbruk. Pilotprosjekt viser at farmasøytene i apotek kan bidra til å redusere problemer som skyldes kompleks legemiddelbruk.

135 pasienter som enten var over 60 år og brukte minst fem legemidler, eller pasienter som brukte legemidler for hjerte-karlidelser eller lungelidelser, har deltatt i prosjektet. Sammen med farmasøyten satt brukerne opp en liste over de legemidlene de brukte, og brukerne ble bedt om å beskrive det de syntes var vanskelig med legemiddelbruken.

Farmasøytene identifiserte legemiddelrelaterte problemer for 127 av de 135 pasientene.  Totalt ble det identifisert 543 legemiddelrelaterte problemer, opptil 12 per pasient.  Pasientenes lege ble kontaktet for 90 av problemene, og legen endret forskrivningen i 51 tilfeller.

Mange av brukernes problemer dreide seg om å forstå hvorfor legemiddelet skal brukes slik legen har anvist, forstå hvorfor legemidler må svelges hele og hvordan legemidler skal tas i forhold til måltider.
Prosjektrapport fra pilotprosjektet Legemiddelsamtaler i apotek
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring