Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemiddelverket feilinformerer om legemiddelmangel

– Hovedårsaken til legemiddelmangel i Norge er produksjonssvikt hos legemiddelprodusentene og ikke parallelleksport av legemidler slik Legemiddelverket gir inntrykk av i VG, sier Per T. Lund.


04.11.2015

Legemiddelverket feilinformerer om legemiddelmangel

– Det er uheldig at Legemiddelverket bidrar til å skape inntrykk av at det er parallelleksport som er årsaken til legemiddelmangel i Norge, sier Per T. Lund i Apotekforeningen. (Foto Espen Solli)

I VGs sak om legemiddelmangel kan man få inntrykk av at parallelleksport av legemidler fra Norge er en viktig del av årsaken til mangelen. I VG er det en liste på over 118 legemidler Legemiddelverket mener har manglet fra norske apotekhyller i år.

– Det er uheldig at Legemiddelverket bidrar til å skape inntrykk av at det er parallelleksport som er årsaken til legemiddelmangel i Norge. Vi har bedt Legemiddelverket opplyse oss om hvilke av de 118 tilfellene de mener skyldes parallelleksport. Vi har ikke fått noe godt svar på dette. Etter det vi er kjent med kan vi utelukke at parallelleksport kan være en del av forklaringen for 115 av de 118 legemidlene, sier Per T. Lund, adm. direktør i Apotekforeningen.

Sannheten er, som Steinar Madsen i Legemiddelverket selv sier i VG-saken: Årsakene til mangelen er flere – de fleste skyldes produksjonssvikt hos legemiddelprodusentene.

– Tvert imot er parallellimport et viktig virkemiddel som apotekgrossistene anvender nettopp for å sikre norske apotek alternative varer når det oppstår mangelsituasjoner, sier Lund.

Apotekenes viktigste samfunnsoppdrag er å sikre norske pasienter forsyning av de legemidlene de har behov for.

– Apotekene og apotekgrossistene bruker store ressurser på å lete frem alternative produkter når det oppstår mangelsituasjoner, og vi vil fortsatt gjøre det. Nordmenn kan og skal fortsatt kunne ha full tillit til at norske apotek gjør det de kan for å sikre tilgang til nødvendige medisiner.



 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring